fredag, februari 19, 2010

Upp till kamp för den riktiga mannen

Igår så skämdes jag så som jag aldrig gjort tidigare, jag skämdes dessutom för att jag är man. Igår så gick jag nämligen på Vänsterpartiets filmvisning av filmen "Som en Pascha". Filmen är gjord av Svante Tidholm och detta är hans första film. Den handlar om Europas största bordell som ligger i Köln i Tyskland, bordellen heter Pascha.Bordellen är är ett elvavåningshus och mer än sjuhundra män kommer hit varje dag. Här "arbetar" mer än 150 kvinnor från hela världen med att förverkliga mäns drömmar. Det här är en egen värld med ett eget betalningssystem, väktare, läkare, personalrestaurang, manikyr och frisör. En värld där varje man skall kunna känna sig som en Pascha och man blir garanterad en utlösning för 30 euro. De har "pengar tillbaka" garanti för sina kunder och pensionärer för rabatt. I botten våningen är det nattklubb och när alkoholen gjort sitt så letar sig nattklubbens gäster sig de olika "tema våningarna"som finns i huset.

Först blev jag förbannad, sedan äcklad, sedan ledsen. Ledsen över denna tragiska värld dit män söker sig för att vara det som dom tror är det män skall vara. Svante kom i kontakt med Pascha under fotbolls VM i Tyskland 2005 och har besökt bordellen ett antal gånger för att just studera och tala om mäns sexualitet. Resultatet är nu denna dokumentär som i framtiden kommer att sändas av SVT. Vi män lära oss att vi inte skall visa känslor, en man gör inte sådant. En man skall inte gråta, det är inte manligt. Jag är så otroligt trött på att män inte får vara mer än halva människor. Måste vi vara hela tiden vara Neandertalare som desperat försöker att acklimatisera oss till det årtusendet vi nu lever i. Kan vi män inte vara mer människor än detta? 

I filmen får vi träffa helt vanliga män, killar med flickvänner och gubbar med familjer. Killar som köper sex för att deras flickvänner inte "ställer upp" och män som måste lätta på trycket efter att varit med familjen efter helgen. Kvinnorna som är prostituerade på bordellen vittnar om att "kunderna" ibland vill parata och att en del av dom gråtande berättar hur olyckliga dom är i sitt liv, livet utanför Pascha i Köln. Det livet som är verkligheten. Jag kan varmt rekommendera filmen, den ger tankar som är mycket värda att tänka, och göra något åt. Vi var cirka fem män som var där, och 45 kvinnor vilket är det största problemet av alla.

Det är bara vi män som kan ändra bilden och kraven som finns på hur vi män skall vara. Det är bara vi män som kan ändra synen på vår sexualitet och hur vi skall relatera till våra känslor. Om vi män tycker det är manligt att gå till horor och utnyttja någon annan, kommer vi aldrig bli riktiga män. Om vi män tycker att det manligt att inte visa känslor och att inte tala om dom, så kommer vi aldrig att bli riktiga män. Om vi män inte inser att det är vi som äger frågan om vår manlighet så kommer vi aldrig att bli riktiga män. Se Svante Tidholms dokumentär "Som en Pascha" och ni kommer att förstå vad jag menar.    

Gammelmedia på filmen:
SvD , DN , Expressen ,


Krassman, In Your Face

Inga kommentarer: