fredag, februari 12, 2010

Centerpartiets nya linje 3

Ännu en gång äntrar Michael Arthursson valledningen för Centern. Han var kampanjledare under kärnkraftsomröstningen 1980 och då gick det ju bra. Centerpartiet och Vänsterpartiet Kommunisterna drev Linje 3 vilket var ett tydligt ställningstagande mot utbyggnad av kärnkraften. Samtidigt förespråkades att all kärnkraft i Sverige skulle vara avvecklad inom tio år. Resultatet för den kampanjen blev 38,7 procent. Vi får väl se om Arthurssons takter sitter i nu när partiet bytt fot helt i frågan och kantas av bakslag.

Centerpartiet dalar i opinionen och medlemmarna i den tidigare så stolta folkrörelsen minskar (enligt prognosen jag hittade). Arthursson tar den senaste tiden media exponering positivt. – Det finns inget parti som varit så mycket i centrum av mediadebatten som Centern de senaste månaderna. Det spelar roll sedan när människor ska välja mot andra partier som är mer anonyma, säger han. Målet är fortfarande att Centerpartiet ska få tio procent i valet i september – en fördubbling mot dagens opinionsläge.

Jobben och företagandet är Centerpartiets hjärtefråga, enligt dom själva. Snart fyra år av borgerligt styre  och ungdomsarbetslösheten i Sverige är bland den högsta i Europa. Arbetslösheten sätter djupa sår i ekonomin och riskerar vår gemensamma välfärd. Nu gäller en ny Linje 3 för Centerpartiet, den gäller för jobben. Så här långt baseras den på dessa hörnstenar. Privatisering av arbetsförmedlingen, sänkta löner för unga, slopande av LAS och att IT-support skall räknas till hushållsnära tjänster.

Mot denna Linje 3 står den den rödgröna oppositionens Linje 1. En linje som betyder att småföretagen skall få mindre regelkrångel och bättre villkor för att kunna växa och anställa. Bättre utbildning för de unga och aktivitet till anställning istället för passivitet till utanförskap. Omskolning för vuxna för tillträde till en allt mer krävande arbetsmarknad. En återupplivad arbetsmarknadspolitik som aktivt verkar för olika branschprogram. Och en förbättrad A.-kassa som ökar rörlighetens på arbetsmarknaden istället för stagnation. Mina tro säger mig att det skapas fler jobb och företag med politiken som finns i Linje 1.    

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet , SvD , DN

Krassman, In Your Face

Inga kommentarer: