torsdag, februari 18, 2010

Förvånad, någon?

Sven-Otto Littorin beslutade om schablonersättning för att de som utförsäkrade från sjukförsäkringen skulle få en snabb utbetalning och lite mer i plånboken. Ersättningen har de fått, men tror ni att dessa människor som ses som en tärande del av befolkningen fick någon höjd ersättning? Nej, de fick det inte. De allra flesta som utförsäkrades från sjukförsäkringen vid årsskiftet har fått lägre ersättning i januari, visar den preliminära statistiken från Försäkringskassan.

14 300 sjuka utförsäkrades vid årsskiftet. Enligt Littorin skulle de som gick med på att flyttas över till arbetsförmedlingen inte drabbas ekonomiskt, utan tvärt om få lite mer i plånboken.Men så har det inte blivit. Av de 11 500 personer som hittills flyttats över till arbetsförmedlingen har 75 procent eller drygt 8 300 personer fått lägre ersättning i januari än de fick som sjukskrivna.

Den borgerliga politiken är orättvis och jag tycker det är ett intellektuellt fattigdomstecken att så tydligt peka på närande och tärande grupper i vårt samhälle. Att ställa grupper mot varandra kanske den borgerliga regeringen tror är en framgångsfaktor för ett land, men det gör inte jag. Sverige tjänar på rättvisa och självklart har vi råd att se till att vi har en sjukförsäkring som gör att sjuka klara vardagen och kan komma tillbaka till arbete. En a-kassa som som gör det möjligt för människor att våga testa ett nytt arbete och självklart skall uppskjuten lön beskattas som lön.

Gammelmedia på detta:
DN , SvD , Aftonbladet , Expressen 


Nymedia på detta:
Johan Westerholm , Röda Berget , Peter Andersson , Alltid rött alltid rätt , Joakim Hörsing  , Utsikt från ett tak 

Krassman, In Your Face

4 kommentarer:

Chrille sa...

Du tänker säkert rätt men skriver ner det fel. Självfallet är DIN åsikt att den borgerliga politiken är orättvis, för det går ju inte att säga att den är det ena eller det andra. Jag tycker till exempel att den ÄR rättvis, eftersom jag nu bara skänker en något mindre ohygglig summa pengar till dig. Vidare anser JAG att den är klok då den får fler i arbete vilket i sin tur bidrar till välfärd.

Allt beror ju på vilken sida staket man befinner sig. Så tänk på att det är DINA åsikter och såvida du inte är allvetande så är det ju svårt att påstå att du vet att du har rätt.

Mvh,
Chrille

Karin Månhav sa...

Faktum är att ersättningen blivit lägre, det kan jag intyga! Efter att ha blivit utförsäkrad strax efter nyår har min "inkomst" i form av sjukpenning drastiskt sjunkit från dryga 10.000kr/mån till 253kr/dag före skatt i aktivitetsstöd. Har blivit godkänd som medlem i alfa-kassan men får bara lägsta belopp då jag inte uppfyller kriterierna för det högre beloppet, i mit fall att jag skulle gått ur a-kassan mellan 2006-2009. Jag har varit sjukskriven sedan 2002 pga utmattn ingsdepression och gått ur kassan tidigare än 2006. Det talas tyst om dessa sk kriterier från regeringens sida, det låter så fint med att alla ska få högre erättning! Men hur många av oss utförsäkrade uppfyller egentligen dessa? De flesta av oss får i stället leva på soc.bidrag, släkt, eller sparade pengar. Så förvånad? Nej, inte ett dugg! Mår jag bättre? Nej, tvärtom!

Sven Tycker sa...

Det är uppenbart att valet ska vinnas med sifferlögner (förutom kommunistskräcken som börjar få likheter med Kosackvalet). Först Reinfeldts lögn med 100.000 i ökad sysselsättning. Nu senast denna lögn avslöjad. Husmark-Pehrssons Ättestupalag i sjukförsäkringen är kall och rå, och behövs inte. Sjukskrivningarna har minskat kontinuerligt under många år. Sjukförsäkringen går med överskott sedan många år. Det handlar istället om mäånniskosynen där sjuka och arbetslösa inte är värda ett drägligt liv eftersom dom inte "producerar".

Anonym sa...

Efter vad man kunnat läsa i media, har sjukförsäkringen tydligen sedan 2002 gjort en VINST på c:a 40 miljarder. Tärande??? Har alla glömt att även sjuka och arbetslösa betalar skatt på sina "bidrag"?