onsdag, februari 24, 2010

Att förtjäna rätten att kallas en folkrörelse

Data från SCB visar att 7 procent av inkomsttagarna med över en halv miljon kronor i årsinkomst under 2008 tog del av skattereduktionen för hushållsnära tjänster. I gruppen med årsinkomster under 200000 kronor var motsvarande siffra endast 6 promille.

Idag skriver Mikael Damberg och Eva Nordmark från SKTF i SvD om framtiden för RUT-avdraget, alltså skattesubventionen för hushållsnära tjänster. Skribenterna menar att istället för att avvecklas bör modellen reformeras och ges en stark jämställdhets- och fördelningsprofil. "Vi menar istället att en subventionering av hushållsnära tjänster bör ske på ett helt nytt sätt. Utgångspunken är att se behoven hos den grupp som har verkligt stora svårigheter att få livspusslet att gå ihop, nämligen barnfamiljerna och inte minst ensamstående med barn där tidspressen är extra hård."

Socialdemokraterna är enligt opinionen det parti som alltid hamnar i topp när det gäller frågan "att förstå människors vardag". Inte helt oväntat kanske eftersom vi är en folkrörelse som gör att vi har en förankring i samhället som många andra partier bara kan drömma om. Det är dock vårt ansvar att vi hela tiden göra det som gör att vi förtjänar att bli kallade för just ett folkrörelseparti. Den dagen vi inte är villiga att ompröva vår politik och följa med utvecklingen är vi på fel spår.

Vi vet att närmast uteslutande alla nya jobb som skapas, skapas inom tjänstesektorn, vi vet även att fler jobb är avgörande för svensk ekonomi skal växa sig stark igen. Vi vet att cirka 90 procent av de nya jobben startas på företag med mindre än 250 anställda.Vi vet även att det parti som har den bästa jobbpolitiken också är det parti som har den bästa ekonomiska politiken. Även här är opinionen tydlig. Den Sifo undersökning som görs av Westander PR visar att mer än var tredje svensk, 35 procent, känner störst förtroende för (S) när det gäller jobben och arbetslösheten. Även detta är ett förtroende som vi Socialdemokrater måste förvalta, precis som förtroendet att kalla oss en folkrörelse.

Så vad har detta med avdraget för hushållsnära tjänster att göra, jo det har allt med detta att göra.Vi måste ge barnfamiljerna möjligheterna att få deras vardag att gå ihop, vi måste se till att fler omfattas av subventioner som både ROT-avdraget och RUT-avdraget än vad som görs idag. Vi Socialdemokrater står för en rättvis politik och bara för att fördelningen av dagens system är fel, betyder inte att subventionen i sig är felaktig.
Vidare skriver Damberg och Norberg följande:

"En högre subvention av hushållsnära tjänster till just barnfamiljer har också starka jämställdhetspolitiska motiv. Den skeva arbetsfördelningen mellan kvinnor och män i hemarbetet har i grunden inte rubbats sedan kvinnornas uttåg i arbetslivet. Kvinnor med goda karriärmöjligheter blir generellt sett hindrade i arbetslivet på grund av det skeva ansvarstagandet för barn och hemarbete, vilket påverkar löneutveckling och karriärmöjligheter i stort."

Detta "rikemansavdrag" som avdraget för hushållsnära tjänster är idag måste förändras och moderniseras. Antalet jobb som skapats av reformen är långt från färdiganalyserade men jag kan bara konstatera att en sådan här förändring av subventionen som Damberg och Nordmark efterlyser passar bättre på 2010 talet än vad ett borgerligt vårdnadsbidrag gör. Vi måste föra en politik som skapar möjligheter för fler människor. Vi måste föra en politik som andas framtid och ger barnfamiljerna ökade möjligheter för att få vardagen att bli lite enklare.


Gammelmedia på detta:
SvD ,


Nymedia på detta:
HBT-Sossen , Robert Noord , Arkelsten

Krassman, In Your Face

3 kommentarer:

PeOPendlaren sa...

Så otroligt illa av Mona. NU har hon fattat att S ideologiska "vi skall stoppa pigavdraget" faktiskt skulle resultera i arbetlöshet och svartjobb. Bra att hon inser detta. Till slut. Men sen har ju Kommunist Lasse som vanligt satt sig på tvären. Han kanske borde återgå till sitt jobb som tågvärd eller om det var konduktör för att se vad vanliga människor utsetts för varje dag när det försöker ta sig till jobbbet. Inställda tåg.

Hoppas nu att S fattar att det ENDA sättet att skapa nya jobb är att inse att det inte längre är 1970, att kvinnorna är hemma och att männen jobbar på bruket eller i bilfabriken. Typ "riktiga jobb". Arbetsmarknaden är en helt annan idag och att lagvägen skapa svrtjobb är ju så dumt så SJ stannar...

Krassman sa...

@PeO
Illa av Mona, du hade naturligtvis fördragit att hon inte ville behålla avdraget, även om det kommer att förändrats alltså? Kan du verkligen inte erkänna något bra hon säger och stå för det? Buuu för Peo för att han inte är större än så.

Som du säkert vet så var arbetslösheten lägre när Socialdemokraterna styrde landet och sist Moderaterna körde Sverige i diket så var det Ingvar Carlsson som fick upp sysselsättningen på vägen igen. Tjänstesektorn och småföretagandet är fokus för vår jobbskapande politik och jag skall påminna Östros från dig att vi inte skall glömma det.

PeO sa...

Mja. Mona visar ju bara att hon inte riktigt har koll på t.ex Kommunist Lasse som säkert hojtat i höga sky om detta. Hon velar och visar dåligt ledarskap. Inget statsministerämne där inte. Vem stå på tur hos er? Östros? Eller nån okänd förmåga vi ännu inte riktigt sett till?

Sysselsättningen var lägre kanske men hur många var satta i "arbetsmerknadsåtgärder" - dvs vuxendagis? Och sist var det väl ändå så att arbetslösheten ökade TROTS löften opm det motsatta, speciellt bland unga? Men å andra sidan kan man ju trolla till det mesta med siffror.

Och bara för att klargöra det - jag erkänner gärna det när hon gör nåt bra. Men det är ju det som är problemet - hon är inte där ännu. "Statskvinnaskap" är inte hennes starka sida - nödlösning som hon trots allt är.