söndag, december 20, 2009

Att själv vara sitt största hot

För andra helgen i rad så är jag nödgad att ge PJ Anders Linder lite utrymme på bloggen. I dagens ledare tar han upp den borgerliga alliansens verkliga problem, nämligen den borgerliga alliansen. Inför valrörelsen var bildandet av alliansen genialt, i rådande opinions och konjunkturläge måste dock något annat presenteras till valrörelsen 2010. Allianspartierna har tidigare flaggat för att man kommer att satsa mer på att lyfta fram alliansen, och samtidigt ge de små partierna mer utrymme. Men är detta då möjligt och vilken effekt kommer det att få?

Så här kommenterade Moderaternas partisekreterare, Per Schlingmann, sifomätningen från november i år som visade att både Centerpartiet och Kristdemokraterna låg under fem procent i opinionen – Det inskärper vikten av att alliansen blir en plattform för alla fyra partierna. Det är ett ansvar som inte minst vi moderater har, sade Schlingmann.

Mandatperiodens stora förlorare som är just Centerpartiet och Kristdemokraterna. Enligt SCB har de båda partierna tappat 2,9 respektive 1,8 procentenheter vilket motsvarar hela 37 respektive 27 procent av stödet. "Bägge har den respektabla ambitionen att vara fullsortimentspartier men har fastnat i den klassiska fällan mitt emellan. De kan inte mäta sig med marknadsledaren bland borgerliga väljare, Moderaterna, och de har inte lyckats koppla greppet om ett tungt politikområde som FP har gjort med skolan", skriver PJ Anders Linder i sin artikel.

Skall dessa två partier fortsätta på deras redan inslagna vägar eller skall dom byta spår? Finns det "lediga" politiska områden där dessa två partier kan sätta ner sina fötter utan att träffa redan borgerliga tår? Uppenbart är att Centerpartiets LAS-hetsande och kraven på  sänkta villkor för våra unga på arbetsmarknaden inte fungerat. Lika klart står det att Kd:s resonemang kring verklighetens folk blivet en flopp av sällan skådat format. Kommer dessa två partier att klara sig på smulor som faller från de större borgerliga partiernas julbord, eller kommer den borgerliga kannibalismen att leda till att ett parti inte når över 4-procentspärren i riksdagen. 

Enligt min kalender på bloggen är det 272 dagar kvar till valet så visst kan mycket hända i opinionen. Men för den borgerliga alliansen så är goda råd dyra och att göra stora förändringar i laguppställningen är riskabelt, man har ju sina eget satta surdegar att hantera samtidigt som denna fråga. Skall Reinfeldt nu komma hem till rikspolitiken och rädda de mindre partierna genom att ta ett steg tillbaka? Många frågetecken från Krassman men jag tror att det finns borgerliga bloggare som har minst lika många.    

Gammelmedia på detta:
DN , SvD


Nymedia på detta:
Kent PKamrat Antonsson , Peter Andersson , Alliansfritt


Krassman, In Your Face

Inga kommentarer: