lördag, december 19, 2009

Effektivt och tråkigt förvandlat till tråkigt

Nu har vi resultatet av klimatmötet. Världens främsta ledare har inte varit mogna uppgiften att skapa förutsättningar för den dialog som är den enda framkomliga vägen som finns för att skapa bindande avtal. Man har istället pekat finger och haft som argument för sina egna låga ambitionsnivåer att andra inte föregått som exempel och höjt sina. Världens ledare väljer istället för att i elftetimmen för att avvärja klimatkrisen och öppna för lösningar och höja sina egna ambitionsnivåer kritisera andra för att inte göra det.USA och Kina skyller på varandra, i-länderna och u-länderna skyller på varandra och jag skyller på Anders Carlgren (C) och Fredrik Reinfeldt (M). Knappast så konstruktivt kanske men däremot så måste det ansvariga ledarskapet vara villiga att ompröva resultatet av sina ansträngningar. Jag såg Carlgren på bästa sändningstid i TV förklarar varför Europa inte skulle höja sina ambitioner kring det utsläppsmål som man har idag. Hans invändning var att en höjning med 10 procent av utsläppsmålet skulle "ätas upp" på två år av Kinas utsläppsökningar.

Det kanske Carlgren tycker är ett ansvarsfullt och visar på ett bra ledarskap, men det tycker inte jag. Fredrik Reinfeldt lär ha sagt att ordförandeskapet i EU är ”min stund i världspolitiken”. Är det då klimatmötet i Köpenhamn som sätter avgångsbetyget på Sveriges Moderata statsminister så blir det i mina ögon ett IG. Så här långt har det tidigare fått betyget av att varit effektivt men trist. Nu  kommer det nog bara att uppfattas som det senare.

Gammelmedia på Köpenhamn:
DNDN2 , DN3 , SvD , SvD2 , SvD3 , Aftonbladet , Aftonbladet2 , Xpressen , Xpressen2 , SvD4


Nymedia på Köpenhamn:
Annika , Peter Andersson , Högberg , Åsa Westlund , Alliansfritt , Åsikter om allt , Annarkia , Kent P , Jönnson , Engström , Röda Berget , Röda Malmö

Krassman, In Your Face

Inga kommentarer: