torsdag, december 10, 2009

SD kostar Reifeldt makten

Idag publicerades SCB:s stora partisympatiundersökning. Centerpartiet och Kristdemokraterna balanserar fortfarande kring 4% strecket, SD hamnar för första gången i en SCB:mätning över strecket och landar på 5.1%. Moderaterna får i mätningen 26,2 procent, vilket är en statistiskt säkerställd nedgång med 3,7 procentenheter sedan i maj, i den undersökningen fick SD 3,0 procent.

Skillnaden mellan blocken är i mätningen 7,5 procent, rödgröna oppositionen får 50,0 procent mot regeringspartiernas 42,5 procent. Miljöpartiets klättring uppåt fortsätter medan Vänsterpartiet tappar 0,6 procent. Socialdemokraterna hamnar på 36,5 procent vilket är en liten minskning (0,1 procentenheter) från mätningen i maj. Jag tycker återigen det finns anledning för krönikörer, debattörer och bloggare att reflektera på sambandet mellan inställningen till partiledarna och väljarsympatierna. Fredrik Reinfeldts långvariga dominans i grenen "mest omtyckt" verkar inte ge några direkta resultat på väljaropinionen, men det finns fortfarande mycket som kan hända.

Reinfeldt har valt att fokusera merparten av halvåret på Sveriges ordförandeskap i EU vilket kan gynnat honom som person, osäkert är dock om det gynnat Moderaterna. Hur väljarna kommer att uppfatta Moderaterna när Reinfeldt "har tid" för Sverige och den skenade arbetslösheten får vi allt se. Sören Holmberg, professor i statskunskap, poängterar att mycket kommer att hänga på arbetslösheten och invandringsfrågan. Två områden som knappast kan uppfattas som Moderaternas två starkaste. I den senaste mätningen som visade vilket parti som hade högst trovärdighet när det gäller jobben och arbetslösheten hade Socialdemokraterna 35 procent, en höjning med 10 procent kvartalet innan. Moderaterna fick då 28 procent, en höjning med 4 procent.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, DN2, SvD2, Aftonbladet, Xpressen, DagenNymedia på detta:
Peter Andersson, Röda Malmö, Alexandra, Högberg, Mats Engström, Karin Bergh, Den ledsna Bolsjeviken, Martin Moberg, Ett hjärta rött, Kent P, Åsikter om allt, S-buzz, Henrik Oscarsson


Krassman, In Your Face

Inga kommentarer: