onsdag, december 02, 2009

Reglerna skulle finansiera skattesäkningarna

Efter 180 dagars sjukskrivning skall man prövas mot hela arbetsmarknaden, så är det bestämt. Idag har bloggstormen mot de nya reglerna nått orkanstyrka. Orsaken är en debattartikel i DN som sju specialistläkare skrivit, och inte är det konstigt. Läkarna vittnar om att i väntan på döden tvingas kroniskt sjuka cancerpatienter ut på arbetsmarknaden. Dessutom ifrågasätts ofta läkarnas bedömning av patienternas arbetsförmåga av Försäkringskassan. Den borgerliga arbetslinjen som skulle utrota arbetslösheten genom healing, sämre ersättning och hårdare krav har visat sig ha flera allvarliga bieffekter.

Ansvarig minister svar med ”vi månar om den gruppen” och ger prov på sällan skådad handlingskraft. Försäkringskassan får nu av ministern i uppdrag att se över hur reglerna tillämpas.Allt pekar på att det är försäkringskassan som tolkar lagstiftningen fel, trots att både försäkringskassan och berörda läkargrupper har varit inblandade i det som kallas för rehabiliteringskedjan. Jag kan inte tänka mig att detta på något sätt var en önskad bieffekt av det nya systemet men helt oväntat att förutspå denna utveckling kan det ändå inte varit. Att införa en bortre parentes i sjukförsäkringen och sedan bara tro att allt kommer lösa sig när sjuka bli utförsäkrade är ju naivt. Dessutom var ju tanken med de nya regler att de skulle betala de planerade skattesäkningrna.

Att Försäkringskassans egna försäkringsläkare har sin egen syn på arbetsförmågan är ingen nyhet, de har de mer eller mindre haft sedan systemet invigdes. Jag har som fackligt engagerad stångat mig blodig mot försäkringskassans bedömningar i det tidigare systemet som fanns innan Reinfeldt tog över landet och varför skulle de bli lättare och bättre. Den borgerliga inställningen att "hungrig hund jagar bäst" är vägvisaren i systemet och det faktum att majoriteten av de sjuka vill bli friska och göra rätt för sig hamnar i skuggan.Vi får väl se nu hur den borgerliga regeringen kommer att måna om gruppen och hur man kommer att hantera de som utförsäkras i tusentalet från sjukförsäkringen.Många har arbetsförmåga, men har arbetsmarknaden och det samhället som den Moderat alliansen skapat förmåga att ta till vara på den förmågan. De har ju inte ens förmågan att skapa jobb åt de friska.


Gammelmedia på detta:
DN, SvD, DN2, SvD2, Aftonbladet


Nymedia på detta:
Från min horisont, Karin Bergh, Solidaritet&Rättvisa, Horisonten, Mitt hjärta, Alliansfritt, Swedenmark, Moberg, Westerholm, Peter Andersson

Krassman, In Your Face

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vad fan bubblar kärringen om? Det är till att ha NOLL KOLL, va?här är ju förihelvete inga nyheter. Så djävla falskt och ömkligt! Beatrice Ask har vetat PRECIS hur det har legat till hela tiden, och nu ljuger hon oss helt medvetet rakt upp i ansiktet.

Man måste ha klart för sig att den nyliberala mentaliten genomsyras av människoförakt och illvilja. De rika stoltserar med sin egen brutalitet. Döende cancerpatenter är VÄLFÄRDSPARASITER, tycker den här moderaten:

http://groups.google.com/group/swnet.diverse/browse_thread/thread/4e9690c778951bb4/cdeb361156c90718?lnk=raot&pli=1

Jag har följt med debatten, och jag kan försäkra att det här exemplet är INTE ALLS mariginellt eller orepresentativt. Det är mainstream. brÖlhögern, lliansens väljarkår, visar sitt avskyvärda tryne.

- Peter Ingestad, Solna

Anonym sa...

lasa hela bloggen, ganska bra

Tess sa...

Jag är en av de som fått hot om utförsäkring. Fick höra från min handläggare på FK att jag inte får förlängt (har 50% aktivitetsbidrag, som skulle kallas sjukbidrag om jag var över 30 år) INNAN jag ens skickat in något läkarintyg där min läkare skrivit sin utvärdering om min hälsa och arbetsförmåga. Får man göra så?

Bluewhiskey sa...

Och jag är ännu en av de som ständigt lever under försäkringskassans hot. Väl medveten om att det de vill ha mig att göra kommer tvinga ner mig i ett mörker. Och det mörkret är det fruktansvärt svårt att ta sig upp ur igen.

Kul för dom som bestämmer att dom är så säkra på sin sak.
Men hur blir det för mig och mina barn?