måndag, december 07, 2009

Skitåret blir ännu skitigare

Under de senaste 30 månaderna har a-kassorna tvingats bygga om sina system för utbetalning 15 gånger, allt enligt den Moderata alliansens direktiv. Arbetsgivarintygen som tidigare skulle fyllas i när någon blev arbetslös var bökiga bara de, och då var de på två sidor. I den Moderata alliansens kontrollsamhälle med VAB-intyg och ökat regel-krångel så har nu intyget växt till att 6-8 sidor skall fyllas i.

Resultatet är att förödande 80% av alla arbetsgivarintyg är felaktigt ifyllda vilket gjort att a-kassorna visar ett överskott på 10 miljarder, samtidigt som väntetiderna på utbetalningarna från a-kassorna gör att personer tar sms-lån för att hanka sig fram. Ansvarigt "skägg" är naturligtvis helt oförstående och skäller på a-kassorna. Väntetiden för nya ersättningstagare med grundbelopp från arbetslöshetsförsäkringen har ökat med elva veckor från oktober 2008 till oktober 2009.

I samband med att nu 50 000 personer kommer att utförsäkras från sjukförsäkringen på grund av den införda "bortre parentesen". Gruppen som skall utförsäkras har blivit lovade att hanteras särskilt av Christina Husmark Pehrsson (M), som nu mer har fullt upp med att parera den gruppen som är svårast sjuka i gruppen av de som skall utförsäkras. Detta betyder att problemet nu blir Sven-Otto Littorins att hantera. Han meddelar dock idag att han är lugn inför A-kassornas uppgift, trots att 15 000 utförsäkrade kan stå utan ersättning i januari eftersom regeringen dröjer med regelverket om ersättningen.

Den borgerliga regeringens ständiga förändring av reglerna kring A-kassan har alltså resulterat i att väntetiderna på utbetalningarna har ökat med 11 veckor. Att nu tro att känslan av julefrid kommer infinna sig hos alla de som väntar på ersättning från A-kassan eller flyttas från sjukförsäkringen till A-kassan är ju ett skämt. Nästa steg för dessa personer kommer bli att få uppsöka kommunen och socialtjänsten för ett socialbidrag i julklapp med etiketten:

Tack för att du valt vår nya sjukförsäkring som har finansierat skattesänkningarna för "vanligt folk". God Jul och krya på dig, önskar Husmark och Littorin.


PS: Glöm inte rösta på oss i valet 2010.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet, DN, SvD, Xpressen, SvD2, DN2, SvD3, DN3, Xpressen2 


Nymedia på detta:
Peter Andersson, Alliansfritt, Westerholm, Furustrand, S-buzz, Eva-Lena Jansson, Ett hjärta rött, Alexandra, Kommunisterna, Ninna, Alliansfritt2, ledarbloggen, Westerholm2, Kent P om en missförstådd politik, Högberg, Från min horisont, Jan Nilsson,


Krassman, In Your Face

6 kommentarer:

Anonym sa...

Här ett exempel till som styrker det du skrivit: Har just pratat med min son som väntar på en alltmer utdragen handläggning på Alfakassan sedan han tog systemvetarexamen i juni 2009. Han väntar ff på beslut. Alfakassan säger sig vara tagna på sängen. Nu är det snart jul och min son får låna sig fram över julen också. Idag har Alfakassan än en gång justerat väntetiden på sin hemsida. Verkar vara ett konstant kaos där trots att de anställt 100 nya medarbetare. Byråkratin från Littorin m fl håller tyvärr på att leda oss in i nytt slags förtryck.

Krassman sa...

@Anonym
Alfakassan bildades för att det skulle finnas en A-kassa som inte var knuten till ett fackförbund. De har fått den högsta ökningen av handläggningstiderna av alla A-kassorna.

Visst kanske dom har mycket att göra men Metalls A-kassa, som verkligen drabbats av krisen har närmare 25% av sina medlemmar arbetslösa. Utanförskapet skenar med Littorin klåfingrighet. Jag tror dessutom att det kommer bli ännu värre. Håll ut....ett år till

Jonas H sa...

Visst var det bättre på den gamla goda tiden då S styrde allt i landet eller hur? Då allt fungerade klanderfritt och inga kunde klaga? Om något visar detta på inkompetensen hos våra organisationer och offentliga organ. Man arbetar på samma ineffektiva och kostsamma sätt som på 70 talet. I dag kan man autoamtisera dessa rutiner långt och hade statsapparaten fattat detta för ca 10 år sedan och börjat automatisera rutiner och arbetsflöden hade vi alla haft det bättre. Regler ändras, verkligheten förändras men i S lilla sörgårdsidyll är det alltid 1970 och DDR är förebilden.

Krassman sa...

@Jonas H
Tack för in kommentar. Du kanske tycker att allt var bättre förr men vad jag kan läsa mig till så är det ingen som referar till att man vill ha det som det var förr.

Ditt angrepp på våra statliga förvaltningar känner jag igen från Moderaterna under valrörelsen, och jag hoppas att du är nöjd med hur utvecklingen blivit.

Den rödgröna oppositionen presenterade för någon vecka sedan hur samhällets stödfukntioner skall organiseras så nära individen som möjligt, alltså på kommunal nivå. En organisation där försäkringskassan, arbetsförmedlingen och kommunernas stöds samlas. Organisationen kallas för "En dörr in" och jag bloggade om detta den 30/11.

Du får gärna läsa det inlägget Jonas, och fundera på det lagda förslaget. Jag förutsätter att din nästa kommentar kommer ha ett något annat anslag än det sossehatande borgerliga skitpratet du använder i det jag just svarade på.

Soldat M sa...

Det som de rödgröna kallar för en "slakt av a-kassan" är i verkligheten 50 kr mindre om dagen i 100 dagar.

Alla förändringar i sjukförsäkringen grundar sig i Socialdemokraternas utredning "Mer försäkring och mera arbete".

Krassman sa...

@Soldat M
Du verkar glömt höjningen av egenavgiften ser jag. Sedan måste jag kolla din uppgift, känns ju mindre troligt att den stämmer med tanke på de 15 förändringarna som genomförts.

När det sedan gäller sjukförsäkringen så är det en rapport beslutad att genomföras på uppdrag av den förra regeringen. Det är aldrig en rapport som skickas ut på en remiss. Det är en proposition som skickas ut. Det är den som den Moderata alliansen skrivit och som remissinstanserna svarat på. Rapporten täcker inte bara sjukförsäkringen utan berör även A-kassan, pension och arbetsskadeförsäkringen. Den tar dessutom upp ett antal olika modeller. Uppdraget till utredningen var:

En särskild utredare skall göra en genomgripande analys av social-försäkringarna i ett brett perspektiv. Grundläggande utgångs-punkter är att dessa liksom i dag skall vara generella och obligato-riska och att hälsoprövning inte skall finnas. Särskilt fokus skall läggas på arbetslinjen och frågor som har sin grund i ohälsa. Soci-alförsäkringssystemet skall vidare vara långsiktigt finansiellt stabilt
Analysen skall visa hur väl socialförsäkringen fungerar i dag, vilka brister och förtjänster som finns och effekter på samhälls-ekonomi och välfärd. Utredningen skall även visa på alternativa vägar för att förbättra systemen inför framtiden.

Om du läst hela rapporten kan du väl visa mig vart det står att det skall införas en bortre parentes och att man efter 181 dagar skall ställas mot hela arbetsmarknaden.