torsdag, december 31, 2009

Sist, men inte minst

Opinionen:
Idag publicerade Sentio Research sin decembermätningen av opinionen. Totalt intervjuades 2 871 personer via telefon och i en webbpanel 1-23 december och mätningen visar den senaste trenden ännu håller i sig.Om det vore val i dag skulle Miljöpartiet få 10,8 procent av väljarsympatierna och samtidigt minskar stödet för SD. Den rödgröna oppositionen närmar sig sakta men säkert även egen majoritet i denna mätning. De rödgröna får 48,3 procent mot det borgerliga blocket som får 44 procent av väljarna. Vi kan återigen glädjas över att Centerpartiet och Kristdemokraterna hamnar under 5 procentenheter i en mätning.

Politiken:
Landsfadern och Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt tar idag till orda på SvD:s brännpunkt. Likt hans jultal för journalister och närmaste medarbetare så blir inte texten något annat än Moderat partipropaganda. Med stolta ord beskriver Reinfeldt om de förändringar som hans politik gjort med Sverige. Vi hittar formuleringar som att välfärden har förstärkts, kraftfulla insatser för utbildning, omställning och aktivitet till stöd för dem som drabbats av arbetslöshet. Reinfeldt tar upp hans tre viktigaste punkter i denna strida ström av floskler. 

1, Jobben 
Reinfeldt berättar för oss att "väljarna måste ställa sig är vilket politiskt alternativ som bäst formulerar svar på hur den arbetslöshet som följt i finanskrisens spår inte ska bita sig fast i utanförskap". Anders Borg meddelade för första gången att fokus låg på att arbetslösheten inte fick bita sig fast den 3/7-2009. Något som bara kan ses som ett sent uppvaknande, men det är väl så att sent skall syndarna vakna. Tack för informationen Reinfeldt men de satsningar som Socialdemokraterna har i sin senaste budget har Anders Borg själv erkänt att Socialdemokraternas jobbpolitik skulle ge fler sysselsatta. Dessutom så skulle vi inte "tvingat" ut en halvmiljon personer från A-kassan genom att höja dessa kostnader och sänka ersättningsnivån.

2, Ansvar för ekonomin.
Detta är centralt skriver Reinfeldt. "Tummas på ansvarstagande för Sveriges ekonomi riskerar det att hota återhämtningen, leda till skattehöjningar eller slå direkt mot välfärdens kärna i form av nedskärningar." Tack för det kloka orden herr statsminister. Det är dock du själv och din regering som vänt det överskott som fanns 2006 till ett underskott. Ett underskott som dessutom ökar eftersom man under det kommande året genomför nya skattesänkningar, på lånade pengar. I år lånar staten 135 miljarder, detta för att betala 80 miljarder av genomförda skattesänkningar. Socialdemokraternas skattepolitik skiljer sig avsevärt jämfört med den borgerliga. 10 % av de rikaste fick mer än de 60 % av de fattigaste i dessa genomförda skattesänkningar.

3, Välfärden.
Välfärdsfrågorna kommer att bli viktiga. Vi ska stå för utvecklad kvalitet i förskolan, skolan, sjukvården och äldreomsorgen, skriver Reinfeldt. "Nu är det välfärdens tur" sa Fredrik Reinfeldt på den moderata partistämman i oktober 2007, och vi kan alla se hur han stått för sitt ord. Sveriges Kommuner och landsting har fått 9 miljarder kronor för i år och skall få 12 miljarder för nästa år, något som SKL konstaterat är 8 miljarder lite för bara innevarande år. SKL har varnat för att 15 000 kan förlora jobbet om inte kommunsektorn får mer pengar i år. Försäkringskassan, arbetsförmedlingen, a-kassorna och socialtjänsten har alla tunga bördor på sina axlar. 


4, Efter krisen.
Här har Fredrik Reinfeldt lyckats att låta som sin företrädare Göran Persson. Reinfeldt är stolt och det han gjort, men inte nöjd. Det skall bekämpas utanförskap, precis som inför valet 2006 och det skall precis som då investeras i framtiden. Sverige skall med denna Moderata medicin som beskt sköljts ner bli ett föregångsland. Så här avslutar Reinfeldt sin lilla berättelse: "Ett Sverige som bättre ser människan och ger henne möjlighet att göra sig själv och andra rättvisa. Med detta erbjudande möter vi väljarna i valet 2010." Det är bra att tala om visioner, för det är det politiker väljs på. Däremot måste berättelsen och beskrivningen om den egna politiken och dess effekter överensstämma med varandra och med bilden som väljarna har. Här tycker jag att haltar kraftigt, vilken även opinionen gör.   

Framtiden:
I september 2010 står Sverige inför ett vägval. Ett fortsatt borgerligt Sverige med ökade klyftor, oansvarigt ledarskap och idel missade chanser. Eller så kan vi få något nytt. En rödgrön regering som ser till att minska klyftorna i samhället och se till att välfärden för de resurser och förändringar som den behöver för att klara sitt uppdrag. Ett Sverige där vi fördelar resurser efter behov och där alla människor ges möjligheter istället för mötes med passivitet. Ett Sverige som är ett möjligheternas land, istället för begränsningarnas.      

Gammelmedia på detta:
DN , SvD , Aftonbladet , SvD2 , Aftonbladet2 


Nymedia på detta:
Westerholm , Högberg , Röda Berget , GP , Jinge

Krassman, In Your Face

1 kommentar:

Anonym sa...

Man får inte ha roligt längre i landet Sverige! Allt är förbjudet

Med mer kontroll, fler poliser så går alla omkring och är rädda, rädda för både polis och kriminella eftersom hårdare kontroll leder till mer våldsbrott