tisdag, december 15, 2009

Ensam är stark, om ensam är rik

Igår så var det min bloggande vän, Johan Westerholm, som prisade P J Anders Linders analys gällande debatten om sjukförsäkringen, och det faktum att den fullkomligen lyser med sin frånvaro från de borgerliga partiernas webbplatser. Det är som att debatten inte finns. Eller är det kanske att man insett sitt misstag och gör som borgerligheten brukar göra, lägger locket på? Idag så levererar i alla fall  P J en ledare i SvD som jag väljer att prisa. Han gör kopplingen som även undertecknad gjorde till den borgerliga skattesänkarpolitiken och det faktum att den är okänd för många.

Riksrevisionens undersökning på ämnet visar att det är långt ifrån alla som känner till skattesänkarfesten. Arbetslösa, unga och utlandsfödda är okunniga om sänkningarna. – Beräkningarna visar att jobbskatteavdraget kan förväntas få en positiv effekt på arbetskraftsutbudet. Men regeringen bör säkerställa att allmänheten får en bättre kännedom om jobbskatteavdraget. Det är en förutsättning för att nå de förväntade effekterna, säger riksrevisor Claes Norgren.

Att det är just dessa grupper som inte känner till skattesänkarfesten är ju inte heller så konstigt, det kan ju knappas ses som de som fått åtnjuta sänkta skatter. Det är ju faktiskt så att den rikaste 10% av Sveriges befolkning fått 60% av alla skattesänkningar som den borgerliga regeringen genomfört. P J:s tips till Reinfeldt är att han nu skall ut och torgföra skattesänkarpolitiken på allvar. Så här skriver P J i sin ledare kring den Moderata alliansens fall i opinionen:

"Allt fler väljare hade blivit tveksamma till de borgerliga redan tidigare under hösten, och jag är övertygad om att det beror på att de borgerliga hade blivit tveksammare själva. Finanskrisen gav tydlighet åt politiken och lade grunden för det starka förtroendet för Fredrik Reinfeldts person, men när de akuta hoten hade bedarrat fick regeringen inte fatt i den orangea tråden. Initiativet gled dem ur händerna. Budgeten för 2010 blev en typisk valårsbudget med pengar till kommuner och landsting och arbetsförmedlingar men vag politisk profil."

Jag välkomnar tipset från PJ till Reinfeldt och hoppas verkligen att den Moderata alliansen väljer att tala om sina skattesänkningar under valrörelsen. Då får vi alla möjligheten att tala om att den sittande regeringen vänt överskott i statsfinanserna till underskott och att man nu väljer att sänka skatterna ytterligare, på lånade pengar. Detta samtidigt som de talar om att "ta ansvar för Sverige" och sedan länge lämnat resonemanget som Reinfeldt förde under valrörelsen 2006. Då hade Reinfeldt berättelsen att varje krona i sänkt skatt hade en baksida. Den baksidan var att varje krona i sänkt skatt var en krona mindre till välfärd och omsorg. - Nu är det välfärdens tur sa Fredrik Reinfeldt på den moderata partistämman i oktober 2007. Idag ser vi resultaten av de "nya" Moderaternas välfärd. En välfärd som är baserad på att ensam är stark, under förutsättning att ensam är rik.


Gammelmedia på detta:
SvD , Aftonbladet , DN , SvD2 , Aftonbladet2Nymedia på detta:
Westerholm , Peter Andersson , Högbergs tankar, Folkets Härold , Adventskalendern , Eva-lena Jansson , S-buzz , Ett hjärta rött , Alliansfritt , Veronica Palm


Krassman, In Your Face

Inga kommentarer: