måndag, december 21, 2009

Fixar a-kassorna Littorins garantier?

Idag kom äntligen beskedet från Littorin när det gäller ersättningarna till de som nu utförsäkras och går till Arbetsförmedlingen. Ett besked som skulle levererats redan förra veckan, enligt Littorin själv. Som lägst blir den drygt 4 906 kronor per månad. Som högst 14 960 kronor. Ingen som vid nyår utförsäkras ska stå utan pengar, det lovar nu arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, återigen.

Så nu när principerna för det nya bidraget klart. Är man inte med i en a-kassa så ska man gå med omedelbums, säger Littorin. Man ska också rapportera till Arbetsförmedlingen och till a-kassan att man är på väg in i den här introduktionen. Sedan kan alltså a-kassorna ta vid arbetet, och jag hoppas verkligen att det går bra.

Under de senaste 30 månaderna har a-kassorna tvingats bygga om sina system för utbetalning 15 gånger, allt enligt Sven Otto Littorins förordningar. Arbetsgivarintygen har växt till att 6-8 sidor skall fyllas i istället för tidigare 2. Resultatet är att 80% av alla arbetsgivarintyg är felaktigt ifyllda. Effekten av detta merarbete och a-kassornas ökade arbetsbelastning på grund av arbetslösheten har gjort att väntetiden för nya ersättningstagare med grundbelopp från a-kassan har ökat med elva veckor från oktober 2008 till oktober 2009. Jag hoppas verkligen att dom klarar att leverera Sven Otto Littorin utställda garantier, men jag tvivlar. 
 
Gammelmedia på detta:
Aftonbladet , Aftonbladet2 , SvD , DN

Nymedia på detta:
Ledarredaktionen , Martin Moberg ,  Bronsonbloggen , Mikael Persson , Ett hjärta rött


Krassman, In Your Face

Inga kommentarer: