fredag, december 18, 2009

Kräftgången bekräftad

Idag publicerar DN sin Synovate mätning för december månad. Den rödgröna oppositionen får tillsammans 49,4 procent mot 42,9 för de fyra regeringspartierna. I november var övertaget 48,7–45,4. Den enda stora förändringen i mätning är nedgången för de Nya Moderaterna med den gamla politiken. De noteras till 26,7 procent, jämfört med 30,2 förra månaden.


Analysen från Synovate är den samma som i den tidigare SvD/Sifo mätningen från 13/12. De senaste veckornas debattstorm om förändringarna i sjukförsäkringen för långtidssjuka och förtidspensionerade verkar ha slagit igenom i opinionen. Vi kan ju noterar att denna fråga mer eller mindre kommer bli en följetong det kommande året. Antalet personer som kommer att utförsäkras från kommer att ligga på 3 - 4 000 personer per månad. Noterar även att Centerpartiet ligger kvar på den förtroendeingivande resultatet på 4,9 procent i mätningen, vilket betyder att de gör sällskap med Kristdemokraterna under 5 procent.  

I mätningen ser vi nu även den bergsfasta trenden för Miljöpartiet. Partiet får 9,8 procent, vilket är den högsta siffran i dessa mätningar sedan februari 1996. Miljöpartiet kan fira jul med nästan fördubblat väljarstöd sedan 2006, då partiet fick 5,2 procent i valet. God Jul Miljöpartiet.

Gammelmedia på detta:
DN , SvD , Aftonbladet , XpressenNymedia på detta:
Westerholm , Peter Andersson , Röda Malmö , Från min horisont , Jinge , Kent P , Svensson

Krassman, In Your Face

Inga kommentarer: