tisdag, december 15, 2009

Tips till det sovande ledarskapet

Senaste två dagarna har mycket handlat om Fredrik Reinfeldt och hans sovande ledarskap som nu ändå skall rädda den Moderata alliansen från ett valfiasko. Ett tips från undertecknad till Reinfeldt är att nu genomdriva en votering i riksdagen om att införa Euron i Sverige. Opinionen visar nämligen att det just nu är en majoritet för Euron, och Reinfeldt behöver alla goda råd han kan få.

Ett sådant beslut skulle visa på handlingskraft och han skulle inte behöva ta tag i de surdegar som den borgerliga regeringen lyckats sätta nu när han vart upptagen med att leverera ett typiskt Svenskt ledarskap i EU. Alltså att man kommer i tid till mötena, att alla håller presskonferenser på oengagerad engelska, att alla pennor fungerar och blocken är utdelade, kort och gott effektivt men trist.   

Varför nu tala om hur bra skattesänkningarna varit när många inte känner till dom, och de som fått den mer och mer ifrågasätter vitsen med ett par hundringar till i månaden när fler befinner sig i utanförskapet. Nej du Reinfeldt, nu behövs en ny fråga som kan få den Moderata alliansen att tala om framtiden istället för den verklighet man varit med och skapat. Kör hårt och inför Euron lagom till jul är mitt tips.  Då kanske de som riskerar att bli utan ersättning på grund av sjukförsäkringsdribblandet glömmer allt.  

Gammelmedia på detta:
DN , SvD , Aftonbladet , Xpressen  

Krassman, In Your Face

7 kommentarer:

Anonym sa...

Fakta om länder som har EU-valutan:prisökning a´ 15 % ,vid växling förlust 15% men det är troligt att de flesta har stora lån
påverkas alltså inte,men vi som har

Anonym sa...

Jag har hört att det går "jättebra" för alla länder som har euro. Stämmer det?

Dr Dengroth

Krassman sa...

@Anonym 11:45
Det kan knappast vara valutan i sig som avgör detta. Vi har tagit de första två stegen i EMU, är det inte dags att vi tar det tredje och sista och även inför själva pengarna?

Vår krona är knuten till Euron, vi har precis som Euroländerna en oberoende riksbank och vår redigeringen har samma ekonomiska principer att följa som Euroländerna. Minuset kan vara att bli av med den egna räntan, men ställt mot det faktum att tillhöra den mycket större valutan Euron överväger det minuset. I alla fall i min värld.

@Dr Dengroth 13:02
Jag har dessutom hört att allting var bättre förr, men det tror jag inte på. Tror inte att själva valuta avgör om det går bra eller inte för ett land. Som sagt, vi har tagit de första två stegen i EMU. Är det inte dags att vi tar det tredje och sista och även inför själva pengarna?

Anonym sa...

Britterna hade den goda smaken att slippa ga med vilket Sverige inte fixade till. Klantigt skott av politikerna!

Nemokrati sa...

Införs euron blir det skyhöjda priser – det erfor euroländerna i samband med att de övergick till den Nya Valutan. En insändare från Holland skrev just att det som 2002 kostade en gulden nu kostar 2, 21 gulden – det är prisökningar på över 100 %.

Eftersom svenskar har rykte om sig att vara ”die dumme Schweden” rekommenderar jag en titt i Eurostat för att föregripa att ryktet ohjälpligt befästs.

Där framgår att Sveriges statsskuld är betydligt lägre än de flesta EU-ländernas (Göran Persson gjorde väl kanske något bra där i saneringen efter det förra borgerliga regeringsinnehavet).

Vi kommer dock, om vi går med i euron, att bli del i en grupp länder med enorma statsskulder. Så oavsett eurons artificiellt upprätthållna värde, så finns stor risk att euron rasar totalt när dess funkton som substitut åt den låga dollarn som stabil världsvaluta inte längre gör sig gällande.

Procentsiffrorna 2008 är 61,5 procent skuldsättning av BNP i hela euroområdet och naturligtvis skyhögre 2009 med tanke på alla räddningspaket till banker och näringsliv; (Sverige har 38 % skuldsättning av BNP enl samma tabell) går man in på enskilda länder blir det Belgien 89,8 %, Italien 105,8% (ett land belånat över taknocken), Grekland 99 %, England 52%, som jfrtal kan man ta Island 57 %, (en katastrofekonomi) Ungern 72 %, Frankrike 67 % , Tyskland 65,9 % osv.

Det är en bankrutt kontinent. Att gå med i den valutan blir spiken i kistan för Sveriges ekonomi. När euron rasar så rasar ett korthus. Lite mer massarbetslöshet på det och en 500-miljonhövdad katastrof är ett faktum. Vad ska dessa utblottade massor ta sig till när inga långivare längre finns som är beredda att vräka ut pengar till flotta mastodontbyggnader i Bryssel. Det blir spökhus. Se http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=tsieb090&plugin=1

Läs gärna även denna uppsats från Harvard Law School om faran av att föra en ’symmetrisk’ ekonomisk politik i ‘asymmetriska’ ekonomier ”When the Euro Falls Apart” http://www.law.harvard.edu/programs/about/pifs/research/15scott.pdf

Martin Gustavsson sa...

Om vi nu aer positiva till vad som sker....varfoer inte roesta om Ja/Nej till EU samtidigt?

Martin Gustavsson sa...

...jag menar hur enkelt vore inte det? Doedsstoeten foer de negativa. :-)