söndag, december 06, 2009

Kommer Al Gore prisa Sverige i framtiden?

Det finns en anledning till att Nobelpristagaren och klimataktivisten Al Gore nyligen prisade Sverige som det främsta landet i världen när det gäller klimatarbetet. Den anledningen är för att Sverige tidigare haft de högsta kraven och ambitionerna för en hållbar utveckling. Vill vi även i framtiden refereras till som ett föregångsland, då duger inte Reinfeldts ambitioner inom klimatpolitiken.Vi skulle behöva minska utsläppen av växthusgaser med 90% till år 2050, Moderaterna vill minska med 50%. Av de utsläppsminskningar som regeringen har som ambition ska 1/3 göras i andra länder. Effekten blir att strukturförändringar och teknikutveckling slår av på takten och möjligheter till gröna jobb uteblir. Sverige kommer inte längre att vara ett föregångsland utan kommer att vara ett i mängden, ett utan ett ledarskap på klimatområdet som har medelmåttiga ambitioner och medelmåttiga satsningar. 

I Sverige står trafiken för över en tredjedel av koldioxidutsläppen. I en plan för trafikverkets satsningar till 2020 beräknar man att utsläppen kommer att minska med 1 promille. I uppdrag granskning 2/12 meddelade Gunnar Falkemark, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, att för att nå utsläppsmålen skulle bensinpriset behöva höjas till över 27 kronor litern. En framtid som jag är övertygade att ingen vill se och ingen politiker är villig att fatta beslut över. Men då krävs det alternativ, andra ambitioner och dessutom en rödgrön regering.


Gammelmedia på detta: 
SvD, DN, Aftonbladet, DN2, DN3, Aftonbladet2, DN4, SvD2Nymedia på detta:

Peter Andersson, Mats Engström, Calle Fridén 


Krassman, In Your Face

11 kommentarer:

Unknown sa...

Varför måste vi vara ett föregångsland? Är det någon sorts inofficiell tävling på gång? Låt folk leva sina liv som dom vill, och ge fan i att beskatta allt!

Krassman sa...

@Patrik
Tack för din kommentar. Du vittnar dock på ett bra sätt den strutsmentalitet som med all säkerhet kommer att resultera i den typen av beslut som Gunnar Falkemark talar om. En tävling värd att vinna med tanke på att detta skapar konkurrensfördelar i den globala konkurrensen vi befinner oss i.

Tävlingen handlar om att var det landet som ligger först i omställningen, lägst fram i utvecklingen av den nya tekniken och omställningen till ett hållbart samhälle.

Att tro att vi kan, som du skriver "låta folk leva sina liv som dom vill" när vi i dagsläget konsumerar 1,4 jordklot per år är naivt och vittnar om samma oförmåga och vilja att inse att vi är på väg att köra vår planet i botten. Din inställning liknar George W Bushs inställning till klimathotet, och det har verkligen inte givit den här planeten vi befinner oss på några bättre förutsättningar.

Anonym sa...

Al Gore och IPCC är en stor bluff!
Vad de istället kommer att göra är att de kommer vilja enas om en global koldioxidskatt under mötet i köpenhamn.

Goggla "climategate"

http://www.newsmill.se/artikel/2009/11/27/betydelsen-av-climategate

Vad de istället kommer att göra är att de kommer vilja enas om en global koldioxidskatt

Krassman sa...

@Anonym
Nåja, det får allt stå för dig Anonym. Al Gore och hans ambitioner överglänser vida Fredrik Reinfeldts och den borgerliga regeringens. Vilket var det som mitt blogginlägg handlade om. Vi behöver ha högre ambitioner och målsättningar än de som finns idag.

Veracity Facit sa...

Hur kan folk vara så lättlurade av klimatlobbyister och gamla ex kommunister.
Detta på minner om kyrkans häxjakt på Galileo som hävdade att jorden INTE var universums mitt. Politiker vågar inte kritisera propagandan från klimat lobbyisterna i FN klimatpanelen som lever på anslag. Politiker är fega, politiskt korrekta som vanligt och förtjänar inget förtroende.

http://www.youtube.com/watch?v=6TqqWJugXzs

http://www.youtube.com/user/facit01#p/f/0/FfHW7KR33IQ

Anonym sa...

En sak som jag inte gillar är det att ett pengasystem fortfarande används då folk snackar om framtid och speciellt för barn då 4300 barn dör varje dag pga svält... i genomsnitt...bilföretag vill nog säkerligen använda nya material med tanke på klimatet men dom kan inte för det är så "höga kostnader", jag tycker någon här i sverige måste ändra inte bara andras syn på sverige men även allas syn på hela världen... vi måste göra nånting som är bra för alla och just nu så äre just pengar som hindrar så otroligt mycket för våran framtid som kunde ha varit asmycket bättre om vi bara slutade med pengar eller något liknande system

Anonym sa...

Ett bensinpris på 27kr/litern. Jo juste, det låter som rödgrön politik minst sagt. De rödgröna tror de kan lösa allt med skatter, skatter och åter, gissa, skatter! Inget nytt under den parasollen, tack för mig.

Jesper sa...

Det är horribelt om domedagsprofeten Al Gore ser Sverige som ett "föregångsland" i jakten på sin Manbearpig. Du vet väl att hans så kallade dokumentär fällts i Brittisk domstol på 11 punkter för vetenskapliga felaktigheter eller rena lögner? På tal om strutsmentalitet kanske ni borde se över ert eget hus först? Folk är förbannade nu när det genom climategate gått upp för dem att de förts bakom ljuset i klimatfrågan, och det kommer att reflekteras i kommande val.

Mvh,
Jesper, f.d. (s)-röst

Krassman sa...

@Anonym 23:05
Jag skrev " I uppdrag granskning 2/12 meddelade Gunnar Falkemark, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, att för att nå utsläppsmålen skulle bensinpriset behöva höjas till över 27 kronor litern. En framtid som jag är övertygade att ingen vill se och ingen politiker är villig att fatta beslut över."

Vart fick du kopplingen till att detta skulle vara ett rödgrönt förslag från?

@Jesper
Ja du, brittiska domstolar är säkert6 väldigt banbrytande och visionära, men vad har Gores film med den förda politiken att göra egentligen? Jag tog upp att han prisat Sverige för sina insatser, inget annat. Vill du baktala Al Gore för sitt klimatengagemang så visst, men gör det i en kontext som är relevant i så fall och kanske på ett mer beskrivande plan så att de 11 argumenten som nu blev fällda i domstol omkullkastar hela filmen, för det är väl ditt syfte?

När det sedan gäller Climategate så kanske du hade fördragit att man inte hade kommit fram till att det klimathotet vi står inför inte är något hot. Tänk om det visar sig om ett antal år att vi har mer tid på oss att ställa om till en hållbar utveckling, hade det varit har fel? Är det värt risken att du och andra skall stoppa huvudet i sanden och inte tro att något kommer hända och räkna med att vi har längre tid på oss eller skall vi göra allt vi möjligtvis kan?

Unknown sa...

Koncentrationen bör väl ändå ligga på verkliga miljöproblem (t.ex. skövlingen av regnskogen). Klimatmodeller och gissningar hör inte hemma i miljörörelsen. Det finns mycket viktigare saker att adressera.

Krassman sa...

@Patrik
Klimatproblemen hör visst hemma i miljörörelsen. Den miljö vi har är den enda räddningen vi har från en klimatkatastrof. Det spelar ingen roll om inte alla jordens länder tar sitt ansvar för att ställa om sin förbrukning av naturens resurser.

Vi räddar inte världen för att vi räddar regnskogen Patrik. Omställningen till en hållbar utveckling förutsätter att vi även räddar regnskogen, det här är inget "antingen eller" spel Patrik. Det är allvar, vi har så vitt jag vet bara ett jordklot, men en atmosfär.