söndag, december 13, 2009

Ska Reinfeldt skita ner sig?

Merparten av svenska folket har fått nog. De har fått nog av missade chanser, ökade klyftor och den strida strömmen av dubbla budskap. Det visar i alla fall den SvD/Sifo mätningen som publicerades idag. Klyftorna i samhället har ökat, och det har även klyftorna i väljaropinionen mellan den rödgröna oppositionen och den Moderata alliansen. Vore det val idag skulle den rödgröna oppositionen bilda egen majoritet i Sveriges riksdag, de rödgröna får enligt denna mätning 52,2 procent av rösterna.

Denna borgerliga höst har innehållit jobbkris, Vellinge Moderater, Vattengaten och Husmark Pehrsson empati. På det hela sammantaget så rasar empatin för den borgerliga politiken och den Moderata alliansen noteras på 40,8 procent. I fredags visade SCB mätningen att de rödgröna oppositionen ökar och att Moderaterna tappar ordentligt. Dagens mätning visar att trenden verkar att tillta. Moderaterna fortsätter att tappa och klyftan mellan blocken är nu ännu större i Sifon.

Så vad har våren att bjuda på som kan påverka opinionen? Jag vet i alla fall vilka frågor som jag kommer att ha ögonen på under de kommande månaderna. Det är resultaten från Köpenhamn, utförsäkringarna från sjukförsäkringen, arbetslösheten och socialbidragen. Alla dessa att se som borgerliga paradgrenar, då alltså paradgrenar i fiasko. Skall även bli intressant att se vilket valfläsk som kommer att serveras till årets valrörelse. Blir det skattesänkningar a´la Bo Lundgren eller LAS-hetsande från Maud Olofsson som kommer att få den Moderata Alliansen på spåret igen. Fredrik Reinfeldt har ju medvetet hållit sig undan från att bli nedstänkt av alla de borgerliga klavertrampen men nu kanske det är dags att den gode statsministern även kavlar upp ärmarna och våga  ta i skiten.

Gammelmedia på detta:
SvD, SvD2, DN, Aftonbladet


Nymedia på detta:
Toker, Westerholm, Kent P, No:1, Röda Malmö, Bloggarna, Godis Tanten, Noord, Högberg, Hyenan, S-buzz, Homo Politicus, Lars G Linder, Alliansfritt


Krassman, In Your Face

5 kommentarer:

Martin Gustavsson sa...

Apspelet gaar ut paa att folk ska gaa mellar politikeradelns partier, alltmedans de foersaemrar foer oss och stjael demokratin. Jag tror inte paa allvar att folk vill ha vare sig Allians eller Mona Sahlin.
MVH
MrPerfect72
www.aktivdemokrati.se

blues sa...

ärligt talat så tror jag inte på herre Reinfeldts förmåga att kavla upp ärmarna och börja om från början - hans ministrar har redan gjort sitt bästa för att förverkliga hans mål ooch dröm om "mindre utanförskap", "minskad arbetslöshet" och "bättre välfärd". De som de har skapat, med statsministerns hjälp och välsignelse; är det vi ser idag - mer elände.
Dessutom är Fredrik uptagen med massa av EU-frågor och måste själv bidra till att EU-makten utvidgas ännu mer - hittils är det ca 70% av vår demokrati som direkt styrs av EU-byrokratiska maktapparaten. Det ska väl bli 100%, eller kanske 110%, inte vet jag.
Undrar bara, i all min naivitet: om allt detta som har hänt här i Sverige under senaste tiden, med alla misstag och fel och de dåligt genomtänkta politiska beslutfattanden som skadat väldigt allvarligt vår demokrati och den världsberömda svenska modellen,skulle ha hänt i t.ex. Frankrike eller England, vad skulle kunna hända då med vissa ministrar eller t.o.m. hela regeringen? Just nu tänker på Tonny Blair och George Mitterand och deras öden. Vad kommer att hända med vårt demokrati och vår välfärd om det fortsätter så här? Uppriktigt sagt är jag väldigt rädd.

Krassman sa...

@MrPerfect72
1972?, bra årgång. Jag tror faktiskt tvärt om. Många förväntade sig att EU-valet i somras skulle få ett minskat valdeltagande, vilket det inte fick. Jag tror att krisen och den borgerliga passiviteten i rikspolitiken och SD kommer att leda till ett högre valdeltagande.

@Blues
Du har nog rätt. Deras strategi att lagom till våren börja med ramsan "4 more years" känns i dagsläget som ett begynnande fiasko. Den borgerliga passiviteten i Sverige är i en klass för sig, något liknande går inte att hitta i något annat land i Europa. Nya varsel, 15 000 sjukskrivna slussas till A-kassan under märkliga former och en skenade ungdomsarbetslöshet. Välkommen hem till Sverige Reinfeldt!

Anonym sa...

"MrPerfect72" du har helt rätt.I Sveriges fall handlar det om att två större partier skiftar plats vart fjärde år.Finns ju för fan ingen Demokrati i detta.Bara de fortfarande lättlurade som köper detta koncept.

Pelle

Martin Gustavsson sa...

@Krassman
Tro fan att folk foersoeker foeraendra genom att roesta, men att de verkligen skulle gilla de politiker som presenteras av styrd media betvivlar jag.... I ren panik efter daaligt sossestyre vill de ha bort dem och media visar att enda moejligheten heter Alliansen och nu tvaertom. Synd att folk har daaligt minne.

Att SD skulle vara en bra vaeg betvivlar jag starkt, men de har
duktigt med kapital i ryggen fraan gamla nasister antar jag. Folket
tuggar och svaeljer.

en.wikipedia.org/wiki/German_federal_election,_March_1933

SD kan
t.o.m. faa 43% och vips saa har vi en ny rikskansler....Det betyder
inte att det aer raett med en diktator... Folk har inget minne.

Vad politikerna just nu pysslar med aer att stjaela demokratin,
folkstyret fraan oss. Vi behoever inte mindre demokrati utan mer
demokrati. Tips: www.aktivdemokrati.se