torsdag, mars 25, 2010

En bild från Asksamhället kanske?

Jag vet inte vad som gör mig mest ledsen. Om det är rektorns oförståelse, eller det första prästen säger när killen gjort ännu en våldtäkt - Stackar pojke! Eller är det fritidsgårdens personal som trots fällande domar i både tingsrätten och hovrätten inte tar ställning utan ställer sig neutral till saken. För er som inte vet vad detta handlar om så handlar det om den berättelsen som vi igår fick till oss via Uppdrag Granskning.

"Oscar" våldtog 14 åriga "Linnea" på en skoltoalett, och erkände det dessutom under Polisförhör. Två veckor senare ändrar han sin historia men fälls i både tingsrätt och hovrätt mot sitt nekande. Killen som är uppskattat vän och populär kille får hela samhällets stöd, vuxna som ungdomar. Flickan har hittat på alltihopa och det är killen som är offret. Mamman till killen startar en Facebook grupp där tusentals personer deltar i ryktesspridningen och häxjakten på den våldtagna flickan.

På skolavslutning står killen för teater då han delar ut blommor till klasskompisarna och lärarna, jubel och applåder uppstår i kyrkan. Han är offret för en lögnaktig och lössläppt flicka som är ute efter pengar, enligt mobben. Den våldtagna flickan är bortrest för att hon inte klarar av mobbingen och utfrysningen som mer eller mindre hela bygden står för. Samma kväll som skolavslutningen våldtar han ännu en flicka. Även den här gången fälls han i tingsrätt och hovrätt, men bygden står fortfarande bakom sin lilla ängel och DNA-bevisning och flickan ifrågasätts.

Enskilda individer kan orsaka enorm smärta, men människor i grupp som väljer att svika de som redan är offer, i det här fallet varit "Linnea" och "Jennifer" är de som verkligen kan orsaka smärta. Vissa av sakerna som skrivs om dessa flickor, de vuxna på skolan agerande och andra vuxnas uttalanden från byn får mig att vilja kräkas. Hörsägen, bekantas bekanta och rykten, det är vad dessa personer väljer att sprida. Mina fråga blir varför? Vad är det som gör att ett samhälle på detta sätt väljer att sluta upp bakom en förövare som är dömd, istället för att ge du unga våldtagna flickorna sitt stöd.

Mot denna bakgrund blir ju faktiskt frågan om Beatrice Ask och hennes tidigare förslag att utpeka personer som icke är dömda i sexualbrott ganska intressant. Är det den här typen av effekter och reaktioner som hon önskar se i samhället där en skola, ett mindre samhälle eller by väljer att bli domare och avgöra vad som är rätt eller fel, och vem som är offer och förövare. Ask har ännu inte förklarat orsaken till hennes nya inställning till hennes tidigare förslag utan bara meddelat att något förslag inte kommer att läggas. Intressant och se om någon förklaring kommer, en förklaring till varför samhället skall användas för att peka ut misstänkta. Det hade nämligen inte varit bättre om det vore "Oscar" som hade behandlats på samma sätt som sina offer nu behandlats.

Gammelmedia på Asksamhället och skammens Bjästa:
DN , SvD , Aftonbladet, Expressen , Aftonbladet2 , SvD2 , SvD3 , DN2 , DN3


Nymedia på detta:
Aurora Gullberg , Peter Andersson , Ledarbloggen SvD

Krassman, In Your Face

2 kommentarer:

Jenny sa...

Det var verkligen ett hemskt reportage i gårdagens Uppdrag granskning. Vuxenvärlden har inte bara svikit dessa flickor, utan till och med varit drivande i kampanjen på nätet mot dom. Vad som inte framkom i programmet var att det är Oscars mamma som stått för en stor del av förtalet och ryktesspridningen. Det är hon som startat bloggar, facebooksidor och namninsamlingar.

Tyvärr är det här inte det enda exemplet på förtalskampanjer på nätet. Många pappor har blivit utpekade som pedofiler på nätet, trots att det inte är sant. Det finns och har funnits ett antal bloggar där kampaner drivits mot dessa män, baserat på illvilliag rykten och ibland uppgifter från bittra mammor som förlorat vårdnaden för sina barn till pappan. Två personer som varit drivande i sådana hatkampanjer kallar sig Marina Engan respektive Motherwitch/Motherbitch. Om man söker på deras namn hittar man fler förtalskampanjer på nätet som de ligger bakom.

Thomas Tvivlaren sa...

Bra skrivet! Jag länkar upp detta på FB-gruppen.

Manuell trackback:
Den animerade justitieministern