onsdag, mars 10, 2010

Långt till pension men förbannad ändå!

Senaste gången jag var ute och knackade dörr så var det ett antal frågor som kom upp som man ville att vi Socialdemokrater skulle ta med oss. Skolan, jobben och skatten för pensionärer. Den borgerliga regeringens strategi att löna alla som arbetar genom att låta alla andra får försämrade villkor och förutsättningar har skapat en stor irritation hos pensionärerna, och vidgat klyftorna ytterliga i samhället.

Idag så presenterar Socialdemokraternas partisekreterare, Ibrahim Baylan, partiets kampanj för ett avskaffande av pensionärsskatten. Så här skriver Baylan: "Den svenska regeringen har en orättvis, förlegad syn pensionärer – som en homogen grupp personer som har gjort sitt. Det vinner ingen på. I samhällsdebatten förknippas ”äldre” främst med vårdbehov och ökade kostnader. Detta måste förändras. Äldres erfarenhet och kunnande behövs. Pensionärer är ingen enhetlig grupp i livets slut. De allra flesta har många aktiva år framför sig i samhället och familjen."


För två veckor sedan så startade Moderaternas partisekreterare, Per Schlingmann, sitt partis kampanj, för att bevara RUT-avdraget. Ser vi till dessa kampanjer så kan vi konstatera att Moderaternas linje är att arbeten utförda i hemmet, som utnyttjas mestadels av de som har råd skall subventioneras med skatter. För oss Socialdemokrater är det självklart att det ska löna sig att arbeta. Lika självklart ska det löna sig att ha arbetat. Pension är inte bidrag utan uppskjuten lön. De två kampanjerna visar verkligen på skillnaden i politiken mellan den borgerliga alliansen och den rödgröna oppositionen.

Nu krigar de borgerliga partierna mer eller mindre om vilka tjänster som skall subventioneras från staten. Hundvakter, IT-support och barnpassning. Siffror revideras och hur många jobb som detta avdrag verkligen har skapat kan ingen berätta med fakta som underlag, lika lite kan någon presenterar hur många som skulle försvinna om staten inte subventionerade det hela. Socialdemokraterna har tagit fram en hemsida som visar på hur mycket mer du som är pensionär betalar i det borgerliga Sverige, jämfört med en som arbetar. Gå in på www.pensionärsskatten.se så får du se själv vilken uppskattning den borgerliga regeringen visar för dina tidigare insatser i arbetslivet.

Jag långt kvar till pension, men blir lika förbannad ändå.

Gammelmedia på detta:
SvD , DN , DN2

Nymedia på detta:
Grandmaster Peder , Peter Högberg , Veroncia Palm ,
S-buzz , Rödgrön.se , Johan Westerholm

Krassman, In Your Face

2 kommentarer:

Jonny sa...

Ska pensionärernas högre grundavdrag avskaffas av S så att de får betala mer i skatt ?

Ska pensionärerna börja betala den "allmänna löneskatten" på ca 6% av bruttolönen som arbetare betalar via sin arbetsgivare ?

Ulrika Falk sa...

Pensionsskatten var en het fråga även vid kvällens dörrknackning. Kändes riktigt skönt att kunna ge ett klart besked. Skatt ska betalas utifrån inkomst - inte ålder. Så enkelt är det. Ändrar sig inte regeringen, ser vi till att ändra det vid regeringsskifte!