söndag, mars 14, 2010

Moderatsjukan sprider sig

En undersökning från SCB visar att arbetsgivarorganisationen Almega har drabbats av Moderatsjukan och använt sig av felaktiga siffror. Undersökningen gäller naturligtvis RUT-avdraget, frågan som både Centerpartiet och Moderaterna förutspått att bli deras vinnarfråga och som enligt Maud Olofsson själv skapar "framtidens jobb". Almega fick mycket uppmärksamhet eftersom de påstods att det var ungefär lika många låg- som höginkomsttagare som använde sig av RUT-avdraget.

Är detta bäraren av viruset till Moderatsjukan?

SVT:s Agenda har undersökt saken närmare med hjälp av SCB. Det visar sig att Almegas undersökning var fel. Enligt SCB:s siffror är det bara sex promille av låginkomsttagarna som använder RUT-avdraget. Bland medelinkomsttagarna är det bara en procent. Majoriteten som drar av för bland annat skottning och städning är i stället höginkomsthushåll.

Det har även påståtts att många ensamstående föräldrar med låg inkomst utnyttjar rut-avdraget, men inte heller detta stämmer enligt SCB-undersökningen. Den visar visar att endast 107 av de 81 000 som utnyttjat avdraget var ensamstående föräldrar med låg inkomst. Hoppas att Moderaterna och Schlingmann som just nu driver en kampanj på RUT-avdraget känner sig nöjda med SCB:s granskning. Borgerlighetens vurmande för rikemansavdraget blir allt mer bisarr. Skall vi betala subventioner via skatten till hushållsnära tjänster för de som redan har råd att betala? Mitt svar på det mina vänner är nej.

Gammelmedia på detta:
SvD , Expressen ,
Ledarbloggen på Aftonbladet , SvD2 , DN

Nymedia på detta:
Tankar från Linköping , Frida Goar på NT , S-buzz , Peter Andersson , Peter Högberg , Roger Jönsson , Helenes blogg

Krassman, In Your Face

2 kommentarer:

Anonym sa...

Visst men Almega har aldrig hävdat att det är mer än 6 promille av låginkomsttagarna som använder RUT.

Problemet är att hur fördelningspolitisk korrekt man än gör avdraget så kommer det, i en sådan jämförelse som Agenda gjort, alltid se ut som att höginkomstagare gynnas eftersom antalet låg och medelinkomsttagare i Sverige vida överstiger antalet höginkomstagare.

Om man vill få procentsatsen Agenda räknat fram för låg och medelinkomstatagare att bli högre än den för höginkomstagare är enda sättet att förbjuda höginkomstagare att använda avdragen. Men till vilken nytta? Inte ger det fler jobb iallafall.


http://valfakta.blogspot.com/

Krassman sa...

@Anonym
Nja, det där är väl inte riktigt överensstämmande med sanningen Anonym. Almega säger att "en hög andel är låg och medelinkomsttagare som gör avdraget" och de säger dessutom att det är ungefär lika många som höginkomsttagarna. Nog är det i alla fall mer än 6 promille.

Fördelningspolitikst korrekt är att inte subventionera tjänster som nyttjas av hushåll som redan har möjlighet att betala för tjänsterna själva.

Subventioner skall användas för att skapa mervärden och inte bara användas för att hålla olika sektorer "under armarna". ROT-avdraget skapar mer effekter och det skall bara användas under lågkonjuknturer, allt annat är slöseri med skattemedel.