lördag, mars 27, 2010

Välfärdens dödsänglar?

Den borgerliga alliansen ärvde ett överskott i statsfinanserna av regeringen Persson på 70 miljarder kronor, detta har nu reducerats till ett lika stort underskott. Riksgäldens räkenskaper för 2009 landar på ett totalt underskott på 172 miljarder, och statsskulden ökar därmed återigen. Jag såg Thomas Östros (S) och Anders Borg (M) debattera på SVT igår och det var en rad saker som slog mig under debatten.

För det första kan jag konstatera att Borg är på ett uselt humör. Hans karakteristiska flin och något nonchalanta inställning har förbytts till en sammanbiten och otrevlig hållning. Jag tror orsaken till detta är Borg har svårt att få ihop jobbet, kring jobben ekonomin nämligen. Borg talade om Socialdemokraterna från gångna tider och hänvisar att ett underskott på 100 miljarder inte är något problem, det kommer ju överskott i framtiden. En ny retorisk modell på sunda statsfinanser är med andra ord lanserad från Moderaterna.

Idag skriver Östros om den borgerliga skattepopulismen och vad den kommande planen från de borgerliga partierna kommer att betyda för välfärden. De förslag som de borgerliga arbetsgrupperna lagt gällande skatterna har Socialdemokraterna i riksdagen sammanställt och sedan bett Riksdagens utredningstjänst att beräkna kostnaden. Utredningen (2010:286) visar att om skatterna sänktes på detta sätt så skulle det försämra den offentliga sektorns finanser med 92,2 miljarder kronor. En summa som motsvarar kostnaden för hela rättsväsendet inklusive polisen, statens budgetkostnad för universitet och högskolor samt hela statens kulturbudget.

Östros skriver: "Välfärden måste prioriteras framför skattesänkningar på lånade pengar. Sverige ska byggas starkt genom att vi investerar i vägar, järnväg och bostäder. Rättvisan ska stärkas. Pension är uppskjuten lön – inte bidrag. Pensionärer ska inte beskattas hårdare än löntagare.Valet till hösten är ett vägval. Ska vi prioritera jobben och starka offentliga finanser – eller ska det bli fortsatta skattesänkningar på lånade pengar?". Inte helt oväntat för er så delar jag Thomas Östros uppfattning och vilken väg Sverige skall gå i detta fall. Det är heller inte för inte jag väljer att ge inlägget rubriken välfärdens dödsänglar. 25 000 personer har redan fått lämna välfärden sedan den borgerliga alliansen tog över makten 2006. Hur många fler tror ni det blir om de får fyra år till på sig med samma politik?

Gammelmedia på detta:
SvD


Nymedia på detta:
Alltid rött alltid rätt , Röda Berget , Ett hjärta rött , Peter Andersson , Nonicoclolasos , S-buzz , Tokmoderaten , Kent Persson ,

Krassman, In Your Face

4 kommentarer:

Alexandra Einerstam sa...

Ett bra och viktigt inlägg!

Unknown sa...

Tror du menar SVT och inte TV4 annars bra inlägg :D

Anonym sa...

Gillar hur socialisterna verkar ha missat att vi är i/just efter den största ekonomiska nedgången sen 30talet. Med det i åtanke är Sveriges siffror imponerande. Faktum är att vi är ett av de ytterst få länder i EU som inte hamnar under stabilitetstaket på 3%. Jag har svårt att se högerblockets misslyckande.

//Apan

Krassman sa...

@Viskot
Äsch, tusan då. Visst var det SVT, bäst att ändra.