tisdag, mars 30, 2010

Pension är uppskjuten lön Reinfeldt!

Det borgerliga sveket mot pensionärerna är på väg att fullbordas. I dagens intervju på ekot med Fredrik Reinfeldt så slår han fast att skatteklyftan mellan pensionärerna och de som jobbar kommer att bestå om de borgerliga partierna får bestämma. Borgerligheten har redan sänkt skatten med närmare 100 miljarder kronor och planerar i framtiden att man sänka skatten med ytterligare 100 miljarder kronor, trots rådande underskott. Men klyftan skall alltså beså mellan uppskjuten lön och lön.


Vi Socialdemokrater tror att Sverige tjänar på rättvisa. Vi tycker att det är smartare att lösa problem tillsammans än att ställa yngre mot äldre, sjuka mot friska, män mot kvinnor och arbetslösa mot dem som har jobb. I dagens Sverige så betalar en normal pensionär över 700 kronor mer i skatt varje månad jämfört med en löntagare, det är oacceptabelt. Det enda anständiga är att pension ska beskattas på samma sätt som lön. Socialdemokraternas besked är att klyftan ska tas bort, steg för steg. Det ska löna sig att arbeta, men det måste också löna sig att ha arbetat.

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman, In Your Face

6 kommentarer:

Mattias Lönnqvist sa...

Pensionärer har lägre skatt på arbetsinkomster än de som inte uppnått pensionsåldern.

Likaledes har pensionärer lägre skatt på inkomster från transfereringar än de som inte uppnått pensionsåldern.

Den stora skillnaden ligger mellan inkomster i form av lön och inkomster i form av transfereringar. Där har regeringen -- helt korrekt -- inställningen att lön ska ha lägre skatt för att uppmuntra fler att jobba mer och längre.

Pension är en transferering och ingenting annat. Det finns inget pensionskonto som lönen sparas på tills man går i pension och det är därmed inte uppskjuten lön.

Anonym sa...

Om Alliansen istället förespråkat höjt barnbidrag, avdragsrätt för fackföreningsavgift, höjd a-kassa, lägre avgifter till a-kassan... alltså pengar som pensionärerna inte fått ens om de anstränger sig... då hade det självklart varit okej antar jag.

I sossesverige är det tydligen så att skillnader gärna får finnas så länge de inte syns. Eller?

Christian sa...

En fråga bara; vad menar du med att "Sverige tjänar på rättvisa". Är det en ekonomisk vinst du talar om i så fall?

Krassman sa...

@Mattias Lönnqvist
Så du står oxå bakom att pension skall beskattas hårdare än lön? Lycka till med att berätta för de som får pension att det "är en transferering och inget annat". Sedan kan du ju ta och förklara vad AP-fonerna är för något på en gång.

@Anonym
Ja visst. Du kan väl inte påstå att jobbskatteavdraget har samma effekt, fördelas lika över inkomstgruppern och kön och bidrar till rörlighet på arbetsmarknaden. Vi Socialdemokrater ser nämligen skillnad på sådant, eftersom det är skillnader som syns. Eller hur? Dessutom så har ju själva poängen med jobbskatteavdragit uteblivit, eller har du några bra siffror på hur många nya jobb det skapat?

@Chrsitian
En rättvis fördelning av samhällets resurser tjänar samhället på. Ju fler som får möjligheter att växa och utvecklas ju bättre är det för ett samhälle. Det är väl att se som både rent ekonomisk och dessutom socioeknomiska vinster.

Mattias Lönnqvist sa...

Krassman: eftersom pension inte är uppskjuten lön (hade det varit det så hade det som ska betalas ut i pension legat på ett konto tills det är dags att betala ut dem) utan just en transferering så ska det också beskattas som en transferering.

Jag -- och alla andra som arbetar -- betalar skatt nu, som går till de som inte har inkomst från tjänst. När jag sedan inte har inkomst från tjänst (för att jag är pensionerad, eller arbetslös, eller sjuk) så betalar de som då arbetar skatt så att jag ska kunna få en inkomst.

AP-fonderna är, som du redan vet, en typ av buffetfonder som ska utjämna mellan år då mycket betalas in och då lite betalas in. Det är fortfarande inte uppskjuten lön, eftersom dina skattepengar inte fonderas i ditt namn.

Den enda del av pensionen som skulle kunna betraktas som uppskjuten lön är premiepensionen, och som vi båda vet är detta en väldigt liten del av de pensioner som betalas ut idag.

Så, i korthet; någon pensionärsskatt finns inte och ålderspensionärer betalar lägre skatt än resten av befolkningen. Allt annat är retorik och rökridåer från socialdemokraterna.

Gryningsräd sa...

"Du kan väl inte påstå att jobbskatteavdraget har samma effekt, fördelas lika över inkomstgruppern och kön och bidrar till rörlighet på arbetsmarknaden"

Nej, jobbskatteavdraget fördelas inte lika över alla inkomstgrupper. De med längst inkomst har fått mer i plånboken. Vidare så finns det inget bidrag som fördelas på "kön och bidrar till rörlighet på arbetsmarknaden".

Skall vi snacka rörlighet på arbetsmarknaden tar jag gärna en diskussion om LAS och höga ingångslöner samt höga skatter på arbete.