måndag, mars 08, 2010

Rödgrönt står för jämställdhet

Under mandatperioden har kvinnornas stöd för det rödgröna blocket slagit rekord, allt enligt en specialstudie som Sifo har gjort på uppdrag för SvD. Drygt 54 procent av kvinnorna sympatiserar med de rödgröna, medan bara knappt 42 procent av kvinnorna stöder något av de borgerliga regeringspartierna. Under 2009 var stödet för de rödgröna i snitt nästan 9 procentenheter högre bland kvinnor än bland män.


Sedan 1998 har kvinnornas stöd för de rödgröna partierna aldrig har varit större än under den här mandatperioden, allt under en borgerlig regering. Under 2008 sympatiserade nästan sex av tio kvinnor med oppositionspartierna och det är inte så konstigt. Den borgerliga regeringens jämställdhetsarbete kan knappast ses som något visionärt framgångsarbete och den borgerliga politiken har gynnat männen och missgynnat kvinnorna.

57 procent av de samlade skattesänkningarna som den Moderata regeringen genomfört har gått till männen och bara 43 procent till kvinnor. Den rikaste tiondelen av befolkningen som har tjänat mest på regeringens politik består till 76 procent av män. De har fått 23 procent av skattesänkningarna. Allt enligt Riksdagens utredningstjänst. Den borgerliga inställningen till jämställdhet mellan könen är tydlig genom effekterna av den förda politiken och deras ovilja till förändring på området.

Jämställdhetsarbetet måste vara progressivt. Slopandet av lönekartläggningar, frågan om kvoteringar i bolagsstyrelser och vårdnadsbidraget är bara några exempel som vittnar om stillestånd och tillbakagång inom jämställdhetsarbetet i Sverige. Kvinnor är oftare visstidsanställda, deltidsarbetslösa, föräldralediga, hemma med sjuka barn, ensamstående med barn eller långtidssjukskrivna än män som grupp. Kvinnorna är förlorarna i det borgerliga Sverige, men är det egentligen någon som är förvånad?

Missa inte bloggstafetten som rödgrönt håller på internationella kvinnodagen.
kl 8 Mer vänster i UppsalaInitiativtagare
kl 9 Anders Wallner
kl 10 HBT-sossen
kl 11 Trollhare
kl 12 Jens Holm
kl 13 Maria Ferm
kl 14 Mitt i Steget
kl 15 HannaVictoria – utbildningsminister nästa
kl 16 IdaVänster
kl 17 Christian Valtersson
kl 18 Högbergs tankar
kl 19 Ett hjärta rött
kl 20 Rödgrönt samarbete

Gammelmedia på detta:
SvD , Aftonbladet , DN , Expressen , DN2 , Aftonbladet2 , DN3 , SvD2

Nymedia på detta:

Röda Berget , Johan Westerholm , S-buzz , Rödgrönt , Röda Malmö , Alltid rött alltid rätt , Peter Andersson
, Johanna Graf , Mats Engström , Svensson , Tobias Värld ,

Krassman, In Your Face

Inga kommentarer: