söndag, mars 14, 2010

Ynkligt är ordet

Fredrik Reinfeldt berättade när han satt i opposition under valet 2006 att ett erkännande av folkmordet på armenier, assyrier, syrianer, kaldéer och pontiska greker skulle vara att önska. Sagt och gjort, riksdagen fattade i veckan om som det av Reinfeldt så efterlängtade beslutet, men detta beklagar nu Sveriges statsminister. - Det är dålig tajming, vilket nu fått Reinfeldt att ändra sig.

– Mycket har ändrats sedan dess, säger han till Aftonbladet, och det har det verkligen Reinfeldt. När Reinfeldt satt i opposition så var det mycket saker han talade om som var önskvärda och som skulle adresseras av den nya regeringen. Utanförskapet och arbetslösheten för att nämna två andra ämnen, och där känner vi ju väl till resultatet. Reinfeldt talade om förändring under valrörelsen 2006, och det var det som gav honom makten. Han talade om ett erkännande av folkmordet 1915 när det Osmanska riket kollapsade men nu beklagar han beslutet.

Att ta ställning kan vara komplicerat och att styra Sverige är kanske mer komplicerat än vad Reinfeldt och hans regering klara av och förutspådde. De flesta icke-turkiska historiker och folkrättsexperter är överens om att massakrerna var ett folkmord i enlighet med 1948 års folkmordskonvention. Hittade en lista på Wikipedia som visar vilka länder som erkänt folkmodet från 1915 och vi Svenskar skall vara stolta, för vi är nämligen gott sällskap. Ett sällskap som dock Fredrik Reinfeldt inte vill att vi skall tillhöra eftersom det är dålig tajming och så mycket har hänt.....ynkligt är ordet du söker käre läsare, ynkligt.
Gammelmedia på detta:
Aftonbladet , SvD , DN , Expressen , DN2

Gammelmedia på detta:
Peter Andersson , Alliansfritt Sverige , Gulan Avci , Alltid rött alltid rätt
, Scaber Nestor

Krassman, In Your Face

7 kommentarer:

Anonym sa...

Detta falska påstående har blivit en miljondollarindustri för armeniska diasporan som huvudsakligen driver frågan från USA och frankrike.
Mycket jobb återstår dock för armeniska diasporan:) nämligen att tvinga resterande 170 länder att fatta ett liknande beslut:) kanske om ytterligare 300 år...:):)
Två underbara länkar:
http://www.ermenisorunu.gen.tr/english/intro/index .html
samt
http://www.tallarmeniantale.com/

Martin Gustavsson sa...

Bra och informativt. Jag gillar dina inlaegg. Skulle inte du kunna skriva kritiskt och/eller positivt om det parti som jag aer medlem i?
MVH
MrPerfect72
Medlem av www.aktivdemokrati.se

Anonym sa...

@Anonym sa...

"Detta falska påstående..."(?!)

Tyskland har haft kuraget ta itu med sitt förflutna.

Turkiet måste ta itu med sitt förflutna!
Återstå att se om Turkiet har kuraget - om inte så är dem inte välkomna att bli del av EU.

Erbakan yttrade: "Hela Europa kommer att bli islamiskt. Vi kommer att erövra Rom." Med ett sådan uttalande behöver man inte mycket fantasi för att förstå var vinden blåser i Turkiet.

Anonym sa...

Affärer går före sunt förnuft?

Det är dags att granska Carl Bildts olje- och energiintressen i den Kaukasiska regionen.

Samt att avslöja vilka ekonomiska intressen som kan ligga bakom delar av Moderaternas hemliga partistöd.

Turkiet kommer ju att bli ett viktigt transitland för stora olje- och gasledningar till Europa.

Kan detta vara anledningen till att Moderaterna intar en ologisk hållning angående folkmordet?

Anonym sa...

Ja, Reinfeldt uttryckte säkert en massa ståndpunkter i opposition men drev dem inte genom Riksdagen på detta sätt. Ska vi inte ta och diskutera de svenska "folkmorden" på blekingar och skåningar när riket skapades? Kanske innan vi politiskt kritiserar andra..

Det betydligt värre är att samtidigt som Riksdagen fattar beslut i detta så pågår en normalisering av relationerna mellan Turkiet och Armenien. När detta blossar upp så blossar även nationalism upp och normaliseringen går om intet..

Okunnigt, okänsligt och, tyvärr, ganska korkat! Men svenskt!

/A

Anonym sa...

"Förbud att erkänna folkmordet i Turkiet."

Enligt Wikipedia;
"Turkiets domstolar anser att det strider mot Turkiets konstitutionen att påstå att folkmordet mot armenier ägt rum. Denna tolkning har gjort att människor blivit fängslade för att skrivit i tidningar eller gett ut böcker som påstår det. Denna hållning lärs också ut i Turkiets skolor."

I Sverige kan vi diskutera de svenska "folkmorden" på blekingar och skåningar när riket skapades, utan att bli dömda för förolämpa den svenska nationen!

"Artikel 301 i strafflagen talar om förbud mot att "förolämpa turkiskheten" och har använts för att åtala journalister och författare som kritiserat den turkiska statens version. Exempel är nobelpristagaren Orhan Pamuk. Hrant Dink dömdes år 2005 till sex månader villkorligt fängelsestraff för att ha "förolämpat den turkiska nationen" genom att ha skrivit om det armeniska folkmordet."

När nationalism blossar upp i Sverige så är det vid sportevenemang...

Anonym sa...

Aha.. så det är syftet... Det handlar alltså inte om folkmordet på Armenier? Eller? Bara en anti turkisk hållning i största allmänhet.

Är det inte viktigare att normaliseringen mellan länderna, folken, går sin gilla gång än att skriva dem på näsan? Och det genom en votering i Riksdagen?

Jag diskuterar inte sakfrågan, jag pekar inte ut ev skyldiga eller om det var ett folkmord eller inte. Jag ifrågasätter tillvägagångssättet från svensk sida.

Nationalism kan bestå i sympatiskt flaggviftande som här hemma... Men det har en helt annan betydelse i den region vi diskuterar. Vilket du antagligen vet. Men bryr vi oss?

/A