onsdag, mars 31, 2010

Olja på vågorna inför Almedalen

Det var under Almedalen på Gotland den 3/7-2009 som finansminster Anders Borg (M) för första gången uttryckte att fokus nu låg på att arbetslösheten inte skall bita sig fast. Allt sedan dess så har vi sett den ena insatsen efter den andra bara krusat ytan på den massiva ungdomsarbetslösheten som nu råder i Sverige. Vi Socialdemokrater vet att fler jobb är avgörande för svensk ekonomi skall växa sig stark igen. Ungdomsarbetslösheten som idag ligger på cirka 25 procent dränerar svensk ekonomi för lång tid framöver.

Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin gör sitt för att stävja utslagningen av våra unga och försöker med "lyftet" ordna 55 - 65 000 praktikpltser inom statliga verk och myndigheter. Allt för att den borgerliga alliansen skall kunna överleva Almedalen utan att fullkomligen drukna i kringdrivande arbetslösa ungdomar. Trots denna nya kolchos-satsning på praktikplatser så tvingas nu alliansen hänga ut valfläsket kring ungdomsarbetslösheten. Regeringen vill nämligen satsa 100 miljoner konor på sommarjobb för skolungdomar.

Missförstå mig rätt, det är en bra satsning. Men den är sent framkrystad, och det är en alldelse för liten satsning? Siffran jag sett är att detta skall skapa 15 000 heltidsjobb under sommaren. Idag så har vi i Sverige över 40 000 arbetslösa ungdomar i åldrarna 18 - 24 år. Till detta kan vi lägga ytterligare 53 000 som befinner sig i någon typ av åtgärder inom AMS. Vi vet att andelen kommer att öka dramatiskt i samband med skolavslutningen i juni. 100 miljoner och 15 000 sommarjobb är inget annat än olja på vågorna, och den lilla skvätten kommer inte rädda alliansen i Almedalen.

Gammelmedia på detta:
SvD , DN , Expressen , Aftonbladet

Nymedia på detta:
Mats Gerdau , Roger Haddad , Danielssons Lakejer , Tommys tankar

Krassman, In Your Face

Inga kommentarer: