fredag, april 02, 2010

Framtiden väljer rödgrönt.

Att Alliansen inte är något för de unga väljarna är ingen nyhet, men väl värt att uppmärksammas. Inte sedan 1968 så har de borgerliga partierna haft så lågt förtroende som de har nu i opinionen. Våra unga har förstått att den borgerliga politikens förkärlek för plånboksfrågor och att spela ut olika grupper mot varandra inte är trovärdig och inte bygger Sverige starkt.

Sifo mätning som presenterades i maj 2009 så var skillnaden mellan blocken tydlig när det kommer till de unga väljarna. Den rödgröna oppositionen hade ett övertag med hela 40 procentenheter mot den sittande regeringen. De borgerliga samlade bara 25,2 procent av de unga under 30 år medan oppositionen fick 66,7 procent. I SCB:s senaste undersökning är Socialdemokraterna som enskilt parti större än hela den samlade borgerligheten bland väljare mellan 18-24 år.

Idag presenters en mätning gjord av Novus opinion för Aftonbladet och TV4, och resultatet känner vi igen. Regeringspartierna får bara 35 procent bland förstagångsväljarna jämfört med 53 för den rödgröna oppositionen. Både Centerpartiet och Kristdemokraterna hamnar utanför riksdagen om förstagångsväljarna får bestämma. Centerpartiets satsningar på klimat- och företagarfrågor har inte gått hem, enligt David Ahlin på Novus Opinion. Även detta är en bild som vi känner igen sedan tidigare.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet , TV4


Krassman, In Your Face

2 kommentarer:

PeS brorsa sa...

Inget att förvånas över egentligen. Unga och radikala har ju alltid varit en stor grupp. Sen när man skall välja dagis och skola, börja betala skatt på 50-60%, skall pendla till jobbet med bil, starta företag, förhandla med facket som arbetsgivare, skaffa hus och helt enkelt inse hur verkligheten bortom partiernas valfläsk ser ut kanske man inser att det inte räcker med tomma löften om jobb som inte finns för att avge sin röst på sn samling bakåtsträvande föredettingar.

Hur många är dessa förstågångsväljare tro?

Krassman sa...

@PeS brorsa
Helt rätt, eller oxå inte!!! Om man istället tittar på ungdomsgruppen och hör vad dom själva säger, istället för att anamma bilden som präglats från äldre när det gäller unga i årtionden så blir bilden en annan.

Förstagångsväljarna i höstens val har alla varit med om den förra lågkonjunkturen. De unga idag är den mest politisk medvetna generationen som levat. Klimat och miljö frågan och deras medvetenhet som konsumenter och är hög. Deras partipolitiska engagemang är lågt, och ändå så är MUF Sveriges största ungdomsförbund.

Inte sedan 1968 har borgerligheten varit så liten som den är nu hos denna grupp på 497 417 förstagångsväljare.