onsdag, april 07, 2010

Att laga benbrott med plåster

-Nu är det välfärdens tur. Välfärd går före värnskatt meddelade Fredrik Reinfeldt under Moderaternas partistämma i Gävle oktober 2007. Mycket har hänt sedan detta och vi kan konstatera att vi idag har 25 000 färre anställda inom välfärden och det budgetöverskott som Göran Persson lämnade efter sig på 70 miljarder nu är ett lika stort underskott.

Anders Borg meddelar nu att det återigen är välfärdens tur, välfärdens tur att få stå tillbaka. Trots Sveriges kommuner och Landstings (SKL) vädjan om ökade resurser så fick man inga extra pengar 2009 utan endast en engångsumma för 2010. Borg meddelar nu att det inte blir några extra statsbidrag till kommunerna. Därmed får kommunsektorn klara sig med tolv miljarder kronor mindre än i år.

Kommunerna har brottats med besparingar i många år och en del av dessa märker fortfarande av sviterna från 90-talskrisen. Anställda inom vården och omsorgen upplever att tempot skruvats upp och att de har svårt att leva upp till kvalitetsmålen. Eftersom kalkylerna och enkäterna nu visar att kommunerna klarat sig bättre än väntat så tar Anders Borg beslutet om att inga extra pengar behövs. Jag brukar ju inte gnälla men tänker göra ett undantag.

Samtidigt som Borg stänger plånboken för SKL så har vi inte sett slutet på de ökande socialbidragen och skanande arbetslösheten. Kommunerna betalade ut 20 procent mer i ekonomiskt bistånd förra året jämfört med året innan, orsaken är framför allt den höga arbetslösheten. Man skall inte gödsla med skattepengar men vi skall inte heller glöma vilka neddragningar som den borgerliga regeringen gjort när det gäller just bidragen till kommunerna. Det staliga stödet till Komvux har slopats och även medfinansieringen till byggande av hyresrätter. Åtgärder som givit direkta effekter på vuxenutbildningarna och byggandet.

Den borgerliga regeringen har nu hittat 12 miljarder till annat. Kan det bli för att finansiera skattesäkningar som redan gjorts på lånade pengar, som knappt givit ett enda jobb. Eller skall det bli mer pengar till Hägglunds vårdnadsbidrag, eller varför inte mer skattesubventioner till de som redan har råd att anlita städhjälp i hemmet. Den borgerliga budgeten presenteras nästa vecka och då får vi se vad välfärden har att vänta sig, att laga benbrott med plåster kanske.

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman, In Your Face

2 kommentarer:

Mats Gerdau sa...

Ska inte rätt vara rätt ändå. Även för en som står till vänster i politiken?

Kommunerna gick med 14 miljarder kronor i överskott förra året och prognosen för i år är +10 miljarder. Varför ska man i detta läge ge kommunerna ännu mer pengar? Det är lite obegripligt. De klarar sig ju på sina egna skatteintäkter. Är inte det bra!

Och "slopat komuvx". Vaddå? Ni drog ned med 2,5 miljarder under åren 2000-2006. Därefter drog vi ned ytterligare 600 mkr år 2007. Men nu, som en följd av krisen, så ökar vi igen drastiskt. Vi har lagt på mer än vad ni någonsin gjorde under 2000-talet.

Tyck gärna annorlunda, men använd hederliga argument. Eller måste vänsterretoriken döljas i lögner för att inte falla platt?

Krassman sa...

@Mats Gerdau
Jodå Mats, rätt skall vara rätt. Men botten av arbetslösheten och effekterna av krisen har verken du eller jag sett ännu.

Vi kan väl börja med att se varför det lämnas ett överskott trots rådande konjukturläge. Vi kan väl vända oss till Anders Knape för att få svar på detta:

"Utvecklingen på finansmarknaden har gjort att kommuner och landstings finansiella tillgångar åter har ökat i värde och att räntekostnaderna har minskat. Finansnettot har därför förbättrats med knappt 5 miljarder sedan 2008.

En lägre sjukfrånvaro har gjort att kommuner och landsting sluppit betala premier för avtalssjukförsäkringarna under 2009, vilket har bidragit med ytterligare 5 miljarder kronor. Sveriges Kommuner och Landsting har också gjort en engångsutbetalning på 1 miljard kronor till sina medlemmar under det gångna året.

‑ Dessutom har kommuner och landsting redan påbörjat de förändringar som kan komma att krävas inför kommande år, säger Anders Knape. Detta ger utslag redan i 2009 års bokslut."

Visst så kanske 2010 kommer att innehålla samma faktorer men är du verkligen villig att satsa välfärden på att den Lottraden går in Mats?

Sedan så kanske du tror att retoriken med att två fel gör ett rätt fungerar men det tycker faktiskt inte jag. Du kan gärna jämföra tiden med det överskott på 70 miljarder i statsfinanserna som Persson lämnade efter sig med det underskott som ni nu skapat på lika mycket. Sedan kan jag väl även fråga hur mycket ni nu "drastiskt" ökar anslagen till Komvux, i den värsta lågkonjunkturen på länge.

Ja Mats, jag tycker annorlunda och påstå gärna att mina argument är ohederliga och att jag ljuger, vilket du insinuerar. Men det säger faktiskt mer om dig än mig Mats.