tisdag, april 27, 2010

NU är det välfärdens tur!

Det var på Moderaternas partistämma i Gävle 2007 som Fredrik Reinfeldt sa de bevingade orden - Nu är det välfärdens tur. Ja, välfärd går före värnskatt. Vi vet alla hur det har gått med Moderaternas satsning på välfärden, 25 000 färre anställda inom välfärden så här långt och kommuner och landstings problem är långt från över. Vi kan konstatera att satsningarna som gjorts vart långt från tillräckliga och att Reinfeldts ord inte var allvarligt menade.

Idag så presenterar den rödgröna oppositionen ett första besked när det gäller satsningarna på välfärden. De tillför tolv miljarder kronor till kommuner och landsting de närmaste två åren för en satsning på vård, skola och omsorg. Vi ger långsiktiga och stabila besked, skriver Mona Sahlin, Lars Ohly, Peter Eriksson och Maria Wetterstrand i SvD.

De skriver bland annat följande: "
Enligt regeringens egen prognos fortsätter uppsägningarna i välfärden i år. Trots stora behov i välfärden valde den borgerliga regeringen att inte tillföra en enda krona till välfärden i kommuner och landsting i sin budgetmotion. Det är tydligt att de borgerliga partierna prioriterar sänkta skatter för de med goda inkomster framför investeringar i välfärden".

Totalt så ger denna välfärdssatsning mellan 10000–15000 fler jobb i kommuner och landsting. Satsningar som generationsväxling i äldreomsorgen och traineeprogram i välfärden stärker kvaliteten i välfärden genom kompetenshöjning samtidigt som man ger unga en väg in i arbetslivet. "Vår satsning på välfärden möjliggör en tryggare vård och omsorg för äldre, mindre barngrupper i barnomsorgen och fler utbildade lärare kring barnen i skolan", skriver författarna till artikeln.

Nedmonteringen av svensk välfärd som har påbörjats måste upphöra, men det sker tyvärr tidigast den 19:e september i år. Vi står inför ett val om Sverige skall fortsätta på samma väg där skattesänkningar går före satsningar på fler jobb och höjd kvalité av vår gemensamma välfärd. Den rödgröna oppositionen har en politik för fler jobb, och för nya jobb. För att klara detta så måste den havererade och passiva borgerliga jobblinjen ersättas. Ersättas med en aktiv jobbpolitik som prioriterar jobbskapande åtgärder. Det är förts då vi i Sverige kommer att klara välfärden.

Jag noterar dessutom att United Minds konstaterar att den rödgröna oppositionen ökar sitt försprång i deras dagsfärska mätning.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / SvD / DN / Aftonbladet2

Nymedia på detta:
Peter Högberg / Johan Westerholm / Eva Jansson / Jinge / Röda Berget / Roger Berzell / S-buzz / Peter Andersson / Roger Haddad / Alltid rött alltid rätt / Rasmus Lenefors / Kent Persson / Mina Moderata karameller /


Krassman / In Your Face

2 kommentarer:

Johan Ulvenlöv sa...

bra politik nu!

Anonym sa...

Japp...välfärd som i Nordkorea och gamla Sovjet är det enda rätta för framtiden.. :-]