tisdag, april 06, 2010

Hon är säkrad "gamla Bettan"

Kommer Irak att någonsin få uppleva fred, så länge USA finns på plats i landet? Det är i alla fall en fråga som jag ställer mig efter att tittat på filmklippet "Collateral Murder". Videon är drygt femton minuter lång och visar när tolv människor dör på en dammig gata i östra Bagdad torsdagen den 12 juli 2007. Filmen är tagen från en av de attackerande Apache-helikoptrarna. Videon som är hemligstämplad har offentliggjorts på sajten Wikileaks.

Videon innehåller också en ljudupptagning av samtal mellan piloterna. Helikoptern cirklar över en grupp människor i avsikt att öppna eld mot dem och efteråt glädjer sig soldaterna över resultatet. Strax efter kommer en bil för att ta hand om de döda och skadade. Även den beskjuts från helikoptern. En amerikansk försvarstjänsteman ifrågasatte inte autenticiteten i filmen men sade att den inte tillför någon ny information.

No shit att den gör, den visar väl på ett bra sätt hur svårt det är att skapa fred genom ageranden som detta. Ingen har väl heller glömt Blackwater skandalen och hur framgångsrikt det är att skicka skjutgalna stridspittar för att skapa fred. Detta är bara en i mängden av alla de civila som drabbats i Irak. Enligt sajten Iraq Body Count så uppgår antalet dokumenterade civila dödsoffer idag till någonstans mellan 95,775 - 104,481.

Gammelmedia på detta:
SvD , DN , Aftonbladet , Expressen

Nymedia på detta:
Jinge , Esbatis kommentarer , Mattias Andersson , Rättvisepartiet Socialisterna Uddevalla , Åsikter om allt


Krassman, In Your Face

6 kommentarer:

Pinjata sa...

En liten kommentar bara, "Iraq Body Count" räknar bara bekräftat civila offer som publicerats i media, personer som dödats direkt av amerikansk trupp, personer som dödats efter det att G.W.Bush deklarerade att USA vunnit.1. Gruppen av personer som blev dödade i filmen räknas alltså inte som civila offer.

2. Alla män mellan 14 och 75 anses vara potentiella fiender och mycket ska till om dessa ska räknas.

3. Personer som dör genom bristande sjukvård/medicinering eller brist på mat och vatten räknas inte.

Siffran de presenterar ska alltså ses som ett absolut minimum av dödsoffer och flera andra undersökningar säger att den verkliga dödssiffran bland civila är mycket högre.

http://en.wikipedia.org/wiki/Casualties_of_the_Iraq_War

Ovan är alltså kritik av "Iraq Body Count" vilket jag anser bedriver desinformation genom att publicera en så liten del av de som dödas i kriget.

Krassman sa...

@Pinjata
Du har säkert en poäng men inte tycker jag att du har helt rätt i det du skriver om "IBC".

Hittade visst detta i deras arkiv över civlia offer, incident k6936 (se länk):
http://www.iraqbodycount.org/database/incidents/k6936

Sedan kan jag hålla med om att de inte tar med alla som dör på grund av bristande sjukvård/medicinering eller brist på mat och vatten. Men det har aldrig varit syftet med sajten. Vilka siffror de redovisar tycker jag tydligt framgår.

IBC’s figures are not ‘estimates’ but a record of actual, documented deaths.

IBC records solely violent deaths.

IBC records solely civilian (strictly, ‘non-combatant’) deaths.

IBC’s figures are constantly updated and revised as new data comes in, and frequent consultation is advised.

Jag tycker således inte att IBC bedriver någon sorts desinformation. De är helt öppna med vad de redovisar och varför. http://www.iraqbodycount.org/about/

Anonym sa...

1 Är beväpnade män i civila kläder verkligen att betrakta som civila ?

2 De som mördades i helgen av "män i amerikansk uniform", var det USA:s fel att de dog ? Alla de som har dödats av bilbomber och självmordsbombare också ? Liksom de barn som lockades med godis till sprängmedelsfyllda tankbilar ?

Pinjata sa...

Jag delar inte din uppfattning om IBC. För att göra en liknelse:

Sverige regering meddelar att arbetslösheten är endast 2%.

Då har de bara räknat med sådana som varit arbetslös minst 6 månader, har ett eller flera barn och är högerhänta.

Även om dessa urvalsregler redovisas så kommer inte alla vara medvetna om det eller vara ignoranta och "svälja" siffran som "sann".

Ta till exempel din text:

"Enligt sajten Iraq Body Count så uppgår antalet dokumenterade civila dödsoffer idag till någonstans mellan 95,775 - 104,481."

Där framgår endast en del av urvalskriterierna, alltså är siffran missvisande.

Krassman sa...

@Pinjata
Du behöver inte dela min uppfattning om IBC:s rapportering. Deras rapportering utgår från vad de samlar in för data och de gör väl naturligtvis ett urval. Om siffran är för låg så använd den inte. Jag använder mig dock gärna siffran, men skall bli tydligare med att ange att detta är ett minimum på antalet dödade. Har du en bättre och nogrannare sammanställning så tipsa mig för all del.

Din liknelse mellan vad regeringen uppger utan att hänvisa till källa kan knappast ses som en möjlig jämförelse. IBC är ingen myndighet utan en fristående NGO som finansierar sin verksamhet via donationer.

@Anonym
1) Det framgår tydligt av bilderna att flera av personerna inte är beväpnade. Innan den första salvan avlossas har jag i alla fall svårt att se några vapen över huvudtaget när de står vid hörnet på byggnaden.

Men det finns definitivt inga vapen med i bild när de "på skjuts" en andra gång. Eller ser du några?

2) Vad har ditt påstående med detta att göra. Vad är kopplingen? Vem som är ansvarig för att någon blir dödad kan väl inte vara någon annans än den som trycker på knappen eller avtryckaren. Det råder väl inte undantags regler i Irak eller?

Martin Gustavsson sa...

Folkmordet begaas av de som beslutat att invadera Afghanistan, anserjag.

Ju mer krig desto mer pengar i fickorna paa de som tjaenar pengar paa krig:

http://en.wikipedia.org/wiki/Military-industrial_complex

Hur motiverar denna krigsindustri-maffia krig till befolkningen?

http://www.youtube.com/watch?v=nY2NXPl625A

http://aktivdemokrati.wordpress.com/2010/04/05/problemet-med-bistand-och-samtida-militar-invasion/

Om man som militaer ska goera en insats foer fred ska man nog peppra de ansvariga, tror jag. Vad tror du?