onsdag, april 21, 2010

Finlands sak blir vår

Det 1315 på bloggen tillägnas frågan om kärnkraften. I kväll blev det nämligen klart att Sverige kan få ett nytt finskt kärnkraftverk bara tre mil från gränsen. Ett planerat kärnkraftverk i Simo skulle hamna en halvtimmes resa med bil från Haparanda. I den här delen av Norrbotten så verkar det dock vara lite upp-och nervända världen när det gäller partiernas engagemang i frågan kring kärnkraften.


Carin Kerttu (C) tycker att det är oroväckande tyst bland Haparandas politiker, också bland sina egna partikamrater. Själv har hon engagerat sig starkt emot det planerade kärnkraftsbygget och arrangerade en demonstration mot anläggningen den 24 januari förra året. Carin kanske kan bjuda sin partiledare, Maud Olofsson, till nästa tillställning som hon planerar. Skulle ju vara intressant att se hennes svar på en sådan inbjudan.

Mera positiv är Haparandas kommunalråd Sven-Erik Bucht (S). Han ser 60-miljarderssatsningen i Simo blir positiv för hela området: - Bygget av ett kärnkraftverk kommer att ge en tillväxt i hela regionen och skapa nya arbetstillfällen också över gränsen, säger han. Jag ser det som positivt om man beslutar att bygga det. Jag kan inte låta bli att känna lite Barsebäck vibbar i frågan och jag tvivlar på att Bucht skulle ha samma positiva hållning om Maud Olofsson ville smälla upp ett par reaktorer strax utanför Haparanda. Uppenbart är i alla fall att återigen blir Finlands sak vår.

Gammelmedia på detta:
DN / Ny Teknik


Krassman, In Your Face

Inga kommentarer: