torsdag, april 08, 2010

Vad gör detta så hett i Israel?

Efter Aftonbladets tidigare artikel kring illegal organhandel hängdes tidningen ut som antisemitisk av delar av världspressen. Då handlade det om hud, hornhinnor, hjärtklaffar och ben från bland andra israeliska soldater och palestinier utan tillstånd från de anhöriga. JK fick in två anmälningar mot artikeln men beslutat att inte inleda en förundersökning om tryckfrihetsbrott och yttrandefrihetsbrott.

Vet inte vad som gör detta så hett i Israel men nu kan vi dock läsa om en annan illegal organhandels härva. Enligt Israelisk polis har en ligan annonserat på nätet och erbjudit människor som väntat i flera år på en njurtransplantation, en alternativ lösning - en njure för upp till 140 000 dollar, motsvarande en miljon kronor. I andra annonser erbjöds 10 000 dollar till den som var villig att donera en njure. De som tvekade erbjöds 100 000 dollar. Men många av dessa fick aldrig betalt. Dessutom har medlemmarna i ligan gömt journalerna efter ingreppen, vilket gjort det svårt för donatorerna att få rätt vård efteråt när blivit dåliga efter ingreppet.

Dessa goda korvar har inget med inlägget att göra...eller?

Den enda kopplingen jag kan läsa mig till mellan dessa två fall är att en av de nu gripna personerna är en överste i reserven i den israeliska armén, och jag hoppas att det är en ren tillfällighet. Jag vet inte hur det ser ut med illegal organhandel i andra länder eller hur mycket det finns av detta i Europa men detta avslöjande gör ämnet ännu mer intressant. Mina tankar som ligger närmast kommer ju från filmens värld, men det är väl som en god vän till mig brukar säga. Verkligheten överträffar alltid filmen.

Gammelmedia på detta:
SvD , DN , Aftonbladet


Krassman, In Your Face

1 kommentar:

Harry Harrysson sa...

Hade Aftonbladet eller andra media varit någorlunda ärliga och inte enbart haft som intresse att hacka på Israel, hade de kunnat producera en artikel om alla länder där det inte finns någon som helst möjlighet att få ett nytt organ intransplanterat utom att köpa ett på de sätt som erbjuds. Eller tror folk verkligen att svensk sjukvård och statliga sjukförsäkringar är normen för världen?