fredag, april 09, 2010

Storstädning av Borgström&Bodström

Idag så genomför Thomas Bodström och Claes Borgström en storstädning när det gäller straff och brottsrubriceringar inom sexualbrotten, i en artikel SvD. Bland annat så skriver de om att straffen för de grövsta våldtäkterna måste skärpas. Den borgerliga regeringen har föreslagit motsvarande skärpning skall göras när det gäller våldsbrott och skribenterna finner det märkligt att inte samma förändringar ska gälla sexuella övergrepp, och vem kan argumentera mot detta kan man ju undra.

Borgström och Bodström skriver bland annat detta i sin artikel: "Efter en mandatperiod som varit tom på väl avvägda och skarpa förslag när det gäller straffrättsliga frågor på detta område behöver vi gå vidare. Sverige får inte hamna i ett vakuum när det gäller att värna personers sexuella integritet och brottsoffers rättssäkerhet."

Deras förslag innehåller bland annat att man skall införa en ny brottsrubricering, synnerligen grov våldtäkt med en straffstats på fängelse mellan sex och tio år. Dessutom presenterar dom en rad skärpningar men dessutom en rad förbättringar och förändringar inom området som är minst lika viktiga. Jag tycker personligen att det är speciellt bra att man vill skärpa straffen för sexköp och att man lyfter det förebyggande arbetet med män som befinner sig i risk-zonen. Hela listan från Bodström och Borgströms enligt nedan:

•Ändra brottsrubriceringen koppleri till människohandel. Det är en skarpare markering av brottets allvar samt ger ett högre straffvärde och ger bättre förutsättningar för skadestånd till de utsatta.

•Skärp straffen för sexköp, från 6 månaders fängelse till ett år.

Inför rätt till skadestånd till brottsoffret vid sexköp.

•Inför stalkning som ett nytt brott.

Inrätta ett nationellt kunskapscentrum för att förbättra forskningen om sexualförbrytare och utöka behandlingen av dessa.

•Förbättra det förebyggande arbetet med män som är i risk-zonen.

•Förbättra behandlingen av sexualbrottsdömda i kriminalvården samt uppföljning vid frigivningen.

Inrätta en särskild våldtäktsmottagning, som den på Södersjukhuset, på akutsjukhus i varje län i hela landet.

•Lagstadga om målsägande- biträden för brottsoffer i sexualbrottsmål redan i inledningen av förundersökningen.

Förbättra skyddet mot sexuella trakasserier på nätet.

Gammelmedia på detta:
DN , SvD , Aftonbladet

Nymedia på detta:
Johan Westerholm , Alltid rött alltid rätt , Norha4you's blogg ,


Krassman, In Your Face

1 kommentar:

PeO sa...

Intressant. Pretty Boy och han den andra typen bryter med S märkt flum som förhärskat sedan urminnes tider. Vad händer hör egentligen? Är inte allt samhällets fel längre? Skall vi inte VÅRDA de kriminella på öppna anstalter? Skall dom inte få allt stöd och offren lämnas åt sitt öde som vi alltid gjort?

(nu är det stoora grejer på på G hos Sossealdemokraterna minsann!)