torsdag, april 29, 2010

Skatten på trafikförsäkringen

Nu går vågorna höga i debatten efter det att den rödgröna oppositionen lämnat besked gällande bensinskatten. De föreslår en höjning på totalt 49 öre i två steg, först 29 öre och sedan 20 öre till. Enligt Motormännens beräkningar kostar förslaget 600 kronor för en bilist som kör 1 500 mil per år. De som använder bilen för att ta sig till jobbet skall kompenseras via reseavdraget i deklarationen. Naturskyddsföreningen meddelar att det är ett bra initiativ, men inte tillräckligt.

Aftonbladet har redan gjort en Sifo undersökning på ämnet och resultatet är som förväntat, läsarna rasar över tilltaget. Bara vart tionde tillfrågad tycker att initiativet är bra. Hur mycket det sedan kommer att påverka opinionen får vi se. Den borgerliga klimatpolitiken har varit ett generellt fiasko när det gäller omställningen till ett hållbart samhälle och det enda positiva som jag tycker genomförts var miljöbilspremien.

Dessutom så har den borgerliga regeringen inför en skatt på trafikförsäkringen som alla fordonsägare snällt har fått betala till Reinfeldt. Sedan skatten på trafikförsäkringen infördes den 1:a juli 2007 så har första genomsnitts premien för en privatägd personbil ökat från 2200 kronor till 2900 kronor. Tanken var nämligen att trafikrelaterade kostnader för sjukpenning, sjukersättning och aktivitetsersättning skulle betalas av trafikförsäkringssystemet, och inte av socialförsäkringssystemet. Nu har man dock slängt ursprungsplanen i sopkorgen, men skatten betalar vi fortfarande.

En kostnad som alltså överstiger detta rödgröna förslag för en bättre miljö. I förslaget finns även en extraskatt på övervinster från vatten- och kärnkraft som kraftbolagen får betala. En satsning på byte från traditionella bränslen till gas eller etanol tillsammans med ett stöd på 600 miljoner kronor till fler biogaspumpar. Vi får väl se om KD går till val på sänkt bensinskatt kanske, eller varför inte Centerpartiet som uppenbart tycker att detta med höjda miljöskatter är helt tokigt. Om du dock tror att framtiden innehåller viktigare saker än sänkt bensinpris så skall du rösta rödgrönt, för det gör nämligen vi.

Gammelmedia på detta:
DN / SvD / Aftonbladet / SvD2

Nymedia på detta:
Svensson / Rasmus Lenefors /Jinge /Alltid rött alltid rätt / Tokmoderaten / Mina Moderat karameller / Kent Persson /

Krassman / In Your Face

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja hurra för en rödgrön seger, en seger som gör att jag inte längre har råd att åka till jobbet. Skall bli kul att leva på bidrag i 4 år.

Kristian sa...

Har kommenterat skatten på trafikförsäkringen tidigare. Det verkar som att Alliansen och försäkringsbolagen delar på kakan eftersom det pratas tyst om denna skatt nu. Sen har jag svårt att se varför bilisterna ska straffas så hårt som det faktiskt kommer att bli. Det är en sak i storstadsregionerna där det finns ett alternativ men hur gör tänker ni på landsbyggden där det inte finns ett realistikst alternativ till bilen?