söndag, april 18, 2010

SD - INTE vågmästare igen!

I mars var den rödgröna oppositionens övertag över regeringspartierna 5 procentenheter. I april har det minskat till 3,5. Allt detta enligt SvD/Sifos väljarbarometer för april. SD får i mätningen 4,9 procent och ja kan återigen konstatera att man i mätningen tolkar det som att SD skulle bli vågmästare om detta vore ett valresultat.

Jag måste då, som vanan bjuder protestera mot detta. Jimmie Åkesson har tydligt markerat att han aldrig kommer stödja en regering som leds av Mona Sahlin. Fredrik Reinfeldt har deklarerat att han aldrig kommer att göra sig beroende av SD, vilket jag förutsätter även gäller passivt stöd. Med bakgrund av detta så undrar jag fortsättningsvis hur SD skulle kunna bli vågmästare?

Highlights från mätningen är följande. Kristdemokraterna ökar med 0,3 procentenheter och äntrar i mätningen Riksdagen med 4,1 procent. Centerpartiet gör ett gigantiskt lyft i opinionen och ökar med till hela 4,9 procent. Miljöpartiet backar i mätningen och hamnar idag på 9,0 procent.
Men inga förändringar i mätningen är statistiskt säkerställda. Summan blir att den rödgröna oppositionen allt jämt leder och rörelserna i opinionen är väldigt små i dagsläget.

Gammelmedia på detta:
SvD / DN / Aftonbladet / Expressen

Nymedia på detta:
Jonas Sjöstedt / Svensson / Emil Broberg / Bloggarna


Krassman, In Your Face

11 kommentarer:

Thomas sa...

Annars, så är det 4,9% för SD!

Anders B sa...

Man ska aldrig säga aldrig...

Anonym sa...

Hela diskussionen är smått onödig med tanke på att det verkliga stödet för SD antagligen ligger närmare 7-8%. Troligtvis kommer vi då få beskåda hur de båda blocken trots tidigare uttalanden svänger och säljer ut sig för att kunna roffa åt sig makten.

Sahlin får dock problem att balansera SD och V vilket gör att det enda alternativet blir ännu en 4årsperiod med Alliansen och en mer restriktiv invandringspolitik vilket skulle göra Sverige gott.

Att Alliansen flaggar för ett samarbete med Miljöpartiet är mest spel för gallerierna eftersom detta enfrågeparti är bokstavligt talat skogstokiga. :-)

D W sa...

Som sagt Alliansen har flyt och det är bara att inse att vänstersidan tappar fart och SD's roll som vågmästare är inte att fördra hur man än vrider och vänder på det.

En som röstar på Nya Moderaterna

Robert sa...

Om Mona Sahlin bildar regering med de här siffrorna och lägger fram förslag som Alliansen röstar emot, så blir Sverigedemokraternas röster i riksdagen avgörande, så nog blir de tungan på vågen alltid. Enda chansen i ett sådant läge att undvika detta är att miljöpartiet ansluter sig till Alliansen.

Anonym sa...

Skulle inte tro de där orden är värda så mkt när den hela den fortsatta regerings-makten hänger på ett litet samarbete med SD, som förhoppningsvis då har landat på 6-9%, och helt plötsligt blir helt avgörande.

Nemokrati sa...

Kommentarerna låter skrämmande självsäkra. Dags att ge dem en match. På Första Maj måste man ur huse mot SD:s hat och rasism. I Ungern har extremhögern fått 16 % av rösterna, men övriga har vägrat släppa in dem i regeringen ändå.

Italien är en diktatur med en korrupt ledare på fallrepet.

Stöveltrampet är på väg hit. Vi har alla ett ansvar att stoppa dem.

Efter andra världskriget och mördandet av 6 miljoner judar sa världen aldrig mer. Det gäller.
Vi måste se till att det blir så.
Att läsa den här avskyvärda självsäkerheten i kommentarerna gör att man fylls av avsky.

Inte hat och förföljelse en gång till.

Roger Svensson sa...

Skulle snarare säga att Alliansen har ett guldläge att både behålla makten för mycket lång tid framöver om Sd skulle bli vågmästare!

Det första Alliansen kommer att göra är då att försöka locka över Mp med lite köttben, lyckas det, vilket inte helt skall uteslutas, så kommer sossarnas väg tillbaka till makten bli mycket lång! Det ”röd-gröna alternativet” kommer då att vara historia, Mp kan ju knappast sitta i en alliansregering, eller aktiv stödja en sådan, för att sedan gå till val nästa gång i samarbete med S + V.

Skulle Alliansen inte lyckas förhandla fram en lösning med Mp så kan man lättare söka stöd hos Sd, man kan då till stora delar skylla det på Mp som inte ”tog sitt ansvar”. Kulturvänstern och sossarna kommer naturligtvis att yla i högan sky ändå, men den genomsnittliga alliansväljaren föredrar nog trots allt ett visst samarbete med Åkesson framför att lämna över makten till Sahlin och Ohly. Det är ju inte så att borgerliga väljare i gemen brinner för omfattande invandring och mångkulturalism om man t.ex. tittar på SOM-institutets undersökningar. Exemplet Danmark visar dessutom att det inte alls behöver vara till nackdel för de borgerliga partierna att samarbeta med ett parti av Sd:s typ ...

Mr M sa...

Om SD väljer att lägga ner rösterna när tex Fredrik Reinfeldt föreslås bilda regering. Skall då Fredde tacka nej? Har det hänt någon gång under alla decenier som S tackat nej till regeringsmakten när det fått hjälp av V? Inte ens på den tiden V hette VPK och ville skeppa hit sovjetkommunismen. Det är nog bara att inse att om SD får vågmästarrolen sitter alliansen kvar! Och då kommer epoken Mona Sahlin vara över, för gott!

Krassman sa...

@Anonym 09.04
Det "verkliga" stödet ligger närmare 7-8 procent skriver du. Ändå så uppger alltså inte de tillfrågade detta. Ditt antagande kan bara tolkas som glädjesiffror. Jag vet att minst 90 procent kommer att rösta på Socialdemokraterna.

Att Mona Sahlin skulle ha svårt att balansera SD och V? Vad betyder det, skulle de på något sätt behöva balanseras mot varandra? Förstår inte vad du menar. Har den borgerliga alliansen drivit en mer restriktiv invandringspolitik tycker du?

@DW
Hur menar du att SD skulle bli vågmästare? Kommer alliansen sitta kvar om den eventuellt för aktivt eller passivt stöd av SD?

@Robert
Alliansen kommer i det fallet inte att rösta mot en rödgrön regering för att ge SD den möjligheten. Det förutsätter jag med tanke på Reinfeldts tidigare uttalanden att inte ge SD något politiskt inflytande.

@Mr M & Roger Svensson
Så er slutsats är att det enda sättet att ge SD politiskt inflytande i riksdagen är att rösta borgerligt? Reinfeldt har sagt att han aldrig tänker göra sig beroende av SD, tror ni han ljuger?

Om SD lägger ner sina röster för en borgerlig regering och även gör som de lovat, och röstar mot en rödgrön så kommer vi ju bilda regering. SD har ingen vågmästarroll, inse faktum. "Epoken Mona" den var bra, vi har ju inte ens vunnit ännu.

Anonym sa...

Hahah. Ja, verkligen, SD får 7-8% (hahaha) och Mp går över till Alliansen...

Mp har klart och tydligt markerat att man inte på något vis går över till Alliansen. Mp har kritiserat regeringens miljöpolitik så mkt som det bara går. Att då överge sin profilfråga och trovärdighet endast för att få sitta i en regering, är löjligt att tro.

Sanningen är väl att om, gud må förbjuda, SD kommer in, så faller nog KD eller Centern ur.