måndag, april 05, 2010

Det finns tre typer av väljare

Dessa tre typer är: De som alltid kommer att rösta borgerligt, de väljare som alltid kommer att rösta på de rödgröna. Och sedan så finns det en liten grupp till, nämligen de som avgöra valet, blockbytarna. Novus Opinion som nu mer sprutar ur sig mätningar har även gjort en kring just blockbytarna på uppdrag för TV4 och Aftonbladet. Enligt mätningen har 330 000 väljare bytt block sedan förra valet.

Majoriteten som bytt block, ungefär 224 000, har gått från höger till vänster. I valet 2006 gick strömmen åt andra hållet, och var något större. 320 000 gick då från ett rödgrönt parti till ett borgerligt vilket avgjorde för alliansens seger. Sedan valet har Miljöpartiet lockat över flest från de borgerliga, en ny trend är att många som tidigare röstat på C eller FP nu väljer MP.

Runt 110 000 väljare har bytt från vänster till höger sedan 2006 och en majoritet har gått till Moderaterna. Mätningen ger inga svar på varför blockbytarna bytt block men rent generellt tror jag följande gäller. De som bytt till borgerligt från rödgrönt är de som är vinnarna på den borgerliga politiken. Tjänstemän som tjänat bra på skattesänkningarna och gått stärkta ur krisen. Arbetslösheten lyser med sin frånvaro i gruppen och utanförskapet i deras liv, finns att läsa om i DN.

De som bytt från borgerligt till rödgrönt är de som är verklighetens folk, och då menar jag inte på de sätt som varken Göran Hägglund eller Jimmie Åkesson benämner dom. Gruppen är bestående av arbetande kvinnor. De har en reell kontakt med utanförskapet och har sett de ökande klyftorna i samhället som eskalerat under de senaste åren. De är förlorare på den borgerliga politiken eftersom de är kvinnor och de tycker att Sverige är på väg åt fel håll.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet


Nymedia på detta:
Fritt ur hjärtat

Krassman, In Your Face

Inga kommentarer: