lördag, april 24, 2010

Statsmannen duckar som tidigare

Fredrik Reinfeldt har sedan dag ett som statsminister krävt att oppositionen skall svara på frågorna. Han som statsman har i debatter framstått som programledaren och gång efter gång krävt att oppositionen skall presentera en färdig politik, som han sedan skall ställa sin egen emot. Något som kan verka fränt i en debatt, men visar på ett uselt ansvarstagande som statsminister. Fredrik Reinfeldt har sedan länge klätt sig i rollen som den självgode statsmannen som tror att peta folk i magen är statsmannamässigt.


Idag kan vi läsa att Expressen avslöjar att Reinfeldt återigen kräver Mona Sahlin på svar. Den borgerliga desperationen att försöka sätta sig själv i opposition tar sig allt märkligare och märkligare uttryck. Det faktum att Reinfeldt fortfarande har Sveriges viktigaste fråga obesvarad möts med att säga pass, och skicka frågan vidare till oppositionen. Haveriet inom den borgerliga jobbpolitiken är total. Jag får en känsla av att Reinfeldt signalerar att hoppet för en borgerlig regeringen redan är ute och att det är lika bra att lämna de svåra frågorna till de som skall komma att avgöra dom, nämligen den rödgröna oppositionen.

Reinfeldt har nu uttalat ett krav till Mona Sahlin. - Vi kan inte fortsätta bedriva en valrörelse som bara handlar om regeringens politik, säger han. Strategin är tydlig från borgerligheten. Allt eftersom den rödgröna oppositionen presenterat gemensamma överenskommelser och ledningen i opinionen allt jämt fortsätter så är Reinfeldts "weapon of choice" att påmåla en bild av rödgrön regeringsoduglighet.

Detta trots att hans egen politik givit ökade klyftor, 100 000 fler arbetslösa, 25 000 förre inom välfärden, ungdomsarbetslöshet kring 25 procent, skenande socialbidrag och ett fett budgetunderskott i statsfinanserna. Om nu Reinfeldt är orolig över att han som väljare inte kommer ha besked över vad den rödgröna oppositionen kommer att gå till val på så kan han vara lugn. Han borde istället lyssna på sin partisekreterare, Per Schlingmann, som sagt att de rödgröna kommer att komma överens.

Gammelmedia på detta:
Expressen /


Nymedia på detta:
Mary tycker Reinfeldt reflekterar.... / Magnus Andersson / Monica Green /

Krassman / In Your Face

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det var väl lite väl svepande och kategoriskt skrivet.
Är det inte ett rimligt krav att oppositionen sammanfattat redovisar sitt regeringsalternativ. Att du inte tycker om den nuvarande regeringen är väl knappast ett skäl för oppositionen att avstå?

Krassman sa...

@Anonym
Ha ha, jo men visst är det så. Den rödgröna oppositionen kommer att precis som den borgerliga alliansen presentera sin gemensamma budget innan valet, som så skedde 2006.

Men att som statsminister KRÄVA att oppositionen skall svara på hans frågor när han själv inte svarat på dom inför väljarna tycker jag är övermaga och visar bara vilken besserwisser Reinfeldt blivit. Syftet är att försöka klistra på bilden på den rödgröna oppositionen som icke regeringsduglig.

Jag kan inte heller se att jag någonstans skulle antyda att den rödgröna oppositionen inte kommer presentera en gemensam politik som vi går till val på. Eller har jag missat något som jag skrivit Anonym?

PeO Hemma igen sa...

Lite besviken blir man ju, Krassman. Att ens läsa skiten som Expressen krystar fram är ett lågvattenmärke. Vad kommer härnäst? Du börjar citera Vänt I Häcken och Årets Strunt?

Krassman sa...

@Peo med sanningen
Du har säkert rätt Peo, men du vet att även media så som Xpressen måste få veta att dom inte har ensamrätt på att tolka saker och ting.

För att citera Depeche Mode. "It all seems so stupid it makes me want to give up but why should I give up when it all seems so stupid?"