måndag, mars 15, 2010

Patron Bäckström tar till krokodiltårarna

VD:n för Svenskt Näringsliv, Urban Bäckström ger sig nu in i avtalsrörelsen, med krokodiltårar som vapen. Han oroas över industrifackens tonläge och säger till Ekot att: - Sverige och svensk industri befinner sig fortfarande i en mycket djup kris, krisen är lika djup som i början av nittiotalet, säger Bäckström som oroas över att facken nu hotar med konflikt. Synnerligen ovanligt, och faktiskt direkt opassande att Bäckström ger sig in i debatten. Om han tror att detta förbättrar förghandlingsläget så tror jag faktiskt att VD:n för Svensk Näringsliv misstar sig å de grövsta.

Patron Bäckström ger sin syn på facken

Hans egna organisation är inte avtalsbärare och jag tror att den här typen av utspel underminerar ode "riktiga" arbetsgivarna som förhandlar med de fackliga parterna. Att som en gammal patron antyda att de fackliga parterna är ansvarslösa kravmaskiner som inte tar ansvar över lönebildningen, inflationstakten och branscherna som deras medlemmar arbetar inom är en bild vi känner igen. Men det var dock ett tag sedan vi fick se dessa målas. Jag trodde att Svensk Näringsliv hade kommit längre, men å andra sidan så kanske de har det. Det är bara Urban Bäckström som lever kvar i en förlegad tid där synen på arbetaren alltid gjordes med utgångspunkt av misstänksamhet.

Gammelmedia på detta:
SvD , DN , Aftonbladet , DN2 , Expressen , Aftonbladet2

Nymedia på detta:
Vad står på spel , Havanna star , Magnus Andersson , HBT-Sossen , Martin Moberg

Krassman, In Your Face

4 kommentarer:

Anonym sa...

Man kan ju även vända på det hela. Eftersom det är valår har såssarna å deras vapendragare LO bestämt sig för att jävlas med regeringen. Bråka och strejka bara för att det skall bråkas. LO är ju ett krympande fack och krymp betyder mindre makt eller hur? Bäckström är ute å seglar men LO fiskar i mörka vatten. S och LO är en allians från helvetet.

Anonym sa...

Man kan ju vända på det en gång till. Alliansen försöker ändra så mycket på sin mandatperiod i solen så att det blir omöjligt för Rödgröna att vända tillbaks. Därför är det nödvändigt för den samlade grön-vänstern inklusive LO att göra allt för att Alliansen inte ska få en mandatperiod till. Alliansens panikåtgärder är sällan genomtänka och diverse myndigheter får problem att effektuera besluten. Och sedan skyller Alliansen på myndigheterna. Detta trots att myndigheterna har varnat för beslutets konsekvenser.

Kristian sa...

Den enda uppgift som SN har verkar vara att hålla ner lönerna. Det hade varit intressant att se vad Bäckström själv får i lönekuvertet. Han kanske kan sänka lönen lite så att en anställd kan få tillbaka jobbet? Skulle inte tro att han avstår från några förmåner. Allians för Sverige har ju inte gjort att fler människor får jobb istället har de som jobbar fått ytterst lite ökning i lön. Vore trevligt med en politik som ger de unga svenskarna möjlighet att börja jobba.

Nicke Nyfiken sa...

Dom unga svenskarna har alla chanser i världen att jobba. Men om S lagvägen skall ta bort ca 20000 jobb och göra det svårare för tjänstesektorn är det inget bra utgångsläge för de unga.

Bäckströms lön är väl ointressant - lika ointressant som Monas lön, eller Vanja L_W lön. Att nu idag komma med detta enfaldiga avundsjuke-argument är ju löjligt.