onsdag, mars 24, 2010

Två nypor salt och 4 - 1 i målskillnad

De flesta media rapporterar idag om den senaste förtroendemätningen mellan Reinfeldt och Sahlin som gjorts. Föga oväntat så finns det ett större förtroende för Sveriges manliga statsminister än den samlade oppositionens kvinnliga företrädare. Det här resultatet i den här typen av "personval" har mer eller mindre varit gällande sedan Sahlin tillträdde som partiordförande för (S) och är föga förvånande. Att jämföra en statsminister med någon som inte är det är redan där att ge resultatet i förhand. Mätningarna som tar hänsyn till samtliga partiledare säger mer, dock om ett ämne som inte säger något.

Både Reinfeldt och Sahlin är politiker och när det gäller förtroendet för denna så är rollerna något omvända. Sammanvägda mätningarna visar på att oppositionen har varit större än den borgerliga alliansens sedan de tog makten 2006. Vi kan alltså konstatera att det är stor skillnad på vems politik man föredrar och tänker att rösta på, än vem man föredrar som person. Den senaste väljarbarometern som publicerades den 18 mars från samma företag visade dessutom att oppositionen leder med 9,1 procent. Reinfeldt - Sahlin mätning är att ta med en nypa salt alltså.

Den andra nypan med salt får vi ta med mätningen som Sifo gjort på uppdrag av Sveriges Radio. Den mätningen visar att jobben är den viktigaste frågan i det kommande valet, vilket inte är oväntat. Vad som däremot är oväntat är Moderaterna enligt mätningen har den populäraste jobbpolitiken. Det är första gången som Moderaterna får detta förtroende och sist jag så ett sådant resultat så var det sju procents övertag i frågan för Socialdemokraterna. Intressant är ju även att det är 41 procent som är tveksamma, ett underbetyg om något för samtliga berörda.

Sifos telefonmätning visar även att Socialdemokraterna har högst förtroende i tre av de fem viktigaste frågorna inför höstens val. (S) har enligt mätningen den bästa politiken för äldrevården, skola och utbildning och sjukvård. Lägger vi även till Miljöpartiets resultat när det gäller miljö och klimatfrågor så står det 4 -1 till oppositionen. Är det Moderaternas kampanj för RUT-avdraget som skall ge alliansen långvärdigt förtroende i jobbfrågan eller kommer det handla om mer relevanta frågor. Frågor som att vi har över 25 procent arbetslösa ungdomar och ett utanförskap som ökat med 70 000 personer. Eller är det att se som detaljer på Beatrice Ask nivå?

Gammelmedia på detta:
SR , DN , SvD , Aftonbladet , SvD2 ,
Aftonbladet2

Nymedia på detta:
Peter Andersson , Back Nilsson , Tokmoderaten , S-buzz , Johan Westerholm
,

Krassman, In Your Face

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tar det som att du är röd helt enkelt.

Krassman sa...

@Anonym
Det kan du allt göra anonym, röd i hjärtat. Annars svart som själen i övrigt.

Steffe sa...

ett utanförskap som ökat med 70 000 personer

Från vaddå? Var det inte så att arbetslösheten och särkilt ungdomarnas var högre förra gången sossarna styrde eller? 70000 är ju en siffra man måste jämföra nåt med. Annat är trams.

Krassman sa...

@Steffe
Inget trams här inte. Ökning är från den siffran som Moderaterna själva lanserade under valrörelsen 2006. Riksdagens utredningstjänst har studerat utvecklingen av utanförskapet de senaste tre åren.

Resultatet (Dnr 2010:335) är att utanförskapet har ökat med över 70 000 personer. Både om man mäter som Moderaterna gjorde innan valet och om man mäter som moderaterna gjorde efter valet.