tisdag, mars 09, 2010

Krävs det ett VM för att tala om detta?

Har precis genomfört ett seminarium om prostitution här på Riksdagen. Det var riksdagens manliga nätverk som tagit initiativ till visningen av Svante Tidholms film "Som en Pascha". Nätverket hade riktat inbjudan särskillt till män under namnet "Manlighet i kris - Och förändring". Detta eftersom det är vi män som äger frågan när det gäller sexköp och prostitution. Tyvärr så kom det inga manliga besökare, dock kom det kvinnor. Allt var alltså som vanligt när det gäller att tala om detta.

Vi hade en panel som betsod av Svante Tidholm, Claes Borgström (S), Lars U Granberg (S) Johan Linander (C) och Jari Kuosmanen och samtalet leddes av Jenny Westerberg. Filmen är en riktig "kickstart" för ämnet och det är ändå konstigt att ämnet inte diskuteras mer än det görs. Vi som tycker att det är ett utnyttjande och inte är okej att köpa sex är ändå 92 procent av alla män i Sverige och samtliga politiska partier är tydlig här, trots att det finns en och annan som vill jämföra det med en affärsuppgörelse.
Manligt? Knappast men trotas allt är detta mäns problem!

Dagen efter den internationella kvinnodagen så berättas det i media om att Sydafrika ber omvärlden att bistå landet med en miljard kondomer inför fotbolls-VM. Prostitutionen väntas enligt Sydafrikas myndigheter att öka kraftigt under bolltrollandet när tusentals fotbollsfans anländer. Idag är en av fem drabbade av HIV eller aids i Sydafrika. I debatten så brukar det alltid nämnas att prostitution är världens äldsta "yrke" och jag tycker det är dags att vi ser till att det så kallade yrket går till historien, och inte är en del av framtiden.

Storbritannien lovade president Zuma 42 miljoner kondomer under hans besök nyligen i London. Vi kan konstatera att vi har lång väg att gå när det gäller könsmaktsordningen och det jämställda samhället. Krävs det att Sverige kvalificerar sig till fotbolls VM för att den här frågan skall komma upp i debatten, precis som den gjorde under VM i Tyskland 2006? Sexköpslagen håller som bäst på att utredas och kommer att presenteras under våren. Detta sker samtidigt som svenska sexköpare i form av fotbollsfans tar del av utbudet i Sydafrika.

Gammelmedia på detta:
SR , DM ,

Nymedia på detta:

Krassman, In Your Face

Inga kommentarer: