måndag, mars 01, 2010

Tidningen är död, länge leve tidningen

För första gången får fler amerikaner nyheter via nätet än via papperstidningar, visar en undersökning från Pew Research Center. Nyhetstidningar i USA har haft stora finansiella svårigheter de senaste åren. Förra året tvingades som Seattle Post-Intelligencer att lägga ner och ChicagoTribune och San Fransisco Chronicle har fått göra stora åtstramningar och nedskärningar.


Flera amerikanska tidningar, till exempel New York Times, har också börjat eller planerar att ta betalt för innehållet på sina nätsajter och de samtalen pågår även i Sverige. DN har tvingats till att skära i bemanningen, Sydsvenskan lika så vilket berör tidningar som Trelleborgs Allehanda, Ystads Allehanda, Kristianstadsbladet och City Malmö/Lund. Även Gefle Dagblad och Arbetarbladet har skurit ner på personalen.

Flera tidningar i USAvhar också börjat eller planerar att ta betalt för innehållet på sina nätsajter. Om detta är en framkomlig väg för att stoppa riskerna för en Svensk tidningsdöd vet jag inte. Gratistidningar som finansieras via annonser finns ju redan idag och att få svensken att betala för nyheter på internet tror jag inte det finns tillräckligt med intresse för, eller underlag för den delen. Men men, vi får väl se.

Gammelmedia på detta:
SvD ,

Krassman, In Your Face

Inga kommentarer: