måndag, mars 22, 2010

Fyra år till, nej tack

Det senaste modeordet från Moderaterna verkar vara "trösklar". Hajade till när jag hörde Schlingmann på Agenda talade om Moderaternas klädkod som ny skall känneteckna det Nya Moderaterna rent utseendemässigt. Första gången jag hörde det var när Reinfeldt talade om att sänka trösklarna under valrörelsen 2006. Syftet var att utrota det förhatliga utanförskapet som Göran Persson hade skapat.

Idag så har vi ett utanförskap som ökat med 70 000 personer, allt sedan Reinfeldt drog vapen mot detta utanförskap. Det som skulle lösa utanförskapet var sänkta skatter, eftersom det skulle ge fler jobb och en försämrad välfärd eftersom sjuka och arbetslösa nu skulle jobba. Vi vet alla hur det ser ut idag. 120 000 fler arbetslösa, 25 000 av dom kommer från välfärden. Bidragsberoendet skenar och 90 procent av alla kommuner har fått ökade socialbidragskostnader.

Idag målar Thomas Östros bilden av det Sverige som vi Socialdemokrater vill se istället. Thomas skriver följande "Sverige är ett bra land. Men allt fler möter stängda dörrar. Ekonomin går med underskott när skatten sänks med lånade pengar. Klyftorna mellan människor ökar. Vi socialdemokrater vill satsa på fler jobb – inte ökade klyftor. Sverige ska tillbaka till överskott och starka statsfinanser. Full sysselsättning är vårt mål. Utanförskapet ska minska."

Det borgerliga experimentet med jobbskatteavdraget, sjukförsäkringen, a-kassan, instegsjobben och nystartsjobben skulle alla leda till fler jobb och nu vet vi resultatet. Hösten val är ett avgörande vägval för landet Falukorv. Borgerligheten gapar efter fyra år till, och vi vet vad de tänker satsa på. Vill vi se mer av samma eller ska vi prioritera det som skapar jobb. För att skapa möjligheter för fler arbeten så krävs nu konkreta åtgärder inom politiken. Nu duger det inte med passiva åtgärder och att gömma tiotusentals arbetslösa på praktikplatser på statliga myndigheter.

Gammelmedia på utanförskapet:
SvD , Aftonbladet , DN ,

Nymedia på detta:
Ett hjärta rött , Grandmaster Peder
, S-buzz , Peter Andersson , Martin Moberg , Alltid rött alltid rätt , Back Nilsson , Nattis 2.0 , Ericas tillhåll , Alliansfritt Sverige

Krassman, In Your Face

5 kommentarer:

Anonym sa...

Tyvärr är ju mycket av det som står i Östros artikel lögn. Aliansen finanserar inte skattesänknaingarna med lån, statsfinasnerna är i bättre skick nu (mitt i krisen) än dom var vid 2006 (mitt i högkonjuktur) när sossarna styrde. Under sossarnas styre så ökade statsskulden. Konstant. Även i högkonjuktur. Sverige var välrdsmästare i "jobless groth". Sossarna lyckades inte skapa fler jobb i senaste högkonjukturen och det finns ignet som talar för att deras recept med ökade skatter kommer att göra det i framtiden heller.

Krassman sa...

@Anonym
Jasså, varför fick Bo Lundgren låna 10 miljarder extra på Riksgälden för att finansiera den borgerliga budgeten?

Jasså, ett underskott på 172 miljarder för 2009 kan knappat vara bättre än ett överskott på 80 miljarder 2006.

Jasså, gå in på den här länken till riksgälden som visar grafiken över statsskulden och förklara för mig vart "sossarna" styrde och statsskulden ökade konstant. Skall bli intressant att se vad du skriver om perioden 1998-2002.
https://www.riksgalden.se/templates/RGK_Templates/Popup____1748.aspx

Jasså, så du tror inte att det skapades fler jobb under förra högkonjunkturen, sett i relation till vadå om jag får fråga? Nog för att Persson inte fokuserade på jobben men visst hamnade den då på 4 procent, enligt det tidigare sättet att räkna?

Tycker du att det finns något som talar för att Reinfeldts politik med sänkta skatter skapar fler jobb?

Tro inte heller att Socialdemokraterna Miljöpartiet och Vänsterpartiet har samma jobbpolitik som fördes under högkonjunkturen när (S) styrde själva. Brukar inte gilla länkande i kommentarer men du får gärna uppge källan som visar att jobbskatteavdraget givit jobb när du hittar den.

Anonym sa...

Gör vad ni vill, men SLUTA upp med att tvinga mej avstå 75% av MIN INKOMST!!

Anonym sa...

Gör vad ni vill, men SLUTA STJÄLA 75% av MIN INKOMST!!

PeO sa...

""Sverige är ett bra land. Men allt fler möter stängda dörrar. Ekonomin går med underskott när skatten sänks med lånade pengar. Klyftorna mellan människor ökar. Vi socialdemokrater vill satsa på fler jobb – inte ökade klyftor. Sverige ska tillbaka till överskott och starka statsfinanser. Full sysselsättning är vårt mål. Utanförskapet ska minska."

Detta är ju klassiskt valfläsk, närproducerat och fett fel. Alla med lite insyn (kanske Östros behöver gå till optikern?)vet att jobben skapas inte av oss i lilla Falukorv utan av beslut i Washington, Peking, Bryssel och Trollhättan. Så länge Östros lovar och lovar utan att precisera VAR dessa jobb finns är detta rent snömos. Eller så vågar han inte rent ut säga att "utanförskapet" skall minskas med hjälp av bidrag för att hyfsa till statistiken. Bidrag = skattehöjningar = minskad konsumtion = stagnation = arbetslöshet. Det du Östros!

Minns att arbetslösheten var på topp förra gången kring 2003/4 när S satt vid makten och högkonjukturen var på väg in.