måndag, mars 01, 2010

Nytt världsrekord i abortmotstånd

Jag har tidigare skrivit om vad jag tyckte var världsrekord i abortmotstånd. Då var det sexbarnspappan, sammalunda vice ordföranden i Shelby County Rotary Club, den tidigare Navy SEALS militären och nuvarande ledamoten i representanthuset i Ohio för republikanerna, John Adams har lagt fram ett förslag som ska hindra en kvinna från att göra abort – om inte skriftligt medgivande finns från pappan.

Nu får John Adams vara så god att kliva ner från 1:a platsen till förmån för ett nytt lagförslag och ny innehavare av titeln världrekord i abortmotstånd. Även denna gång går priset kanske inte helt oväntat till USA. Kvinnor som får missfall i mormontäta Utah, USA, kan bli åtalade för mord och dömda till fängelse. Den nya lagen ska stoppa illegala aborter men kan också göra det brottsligt att ta ett glas vin eller gå på halt underlag under graviditeten.


Gery H, troligtvis ny världsrekordsinnehavare

Den nya lagen kriminaliserar avsiktliga, medvetet vårdslösa handlingar som leder till missfall. Lagförslaget röstades igenom i delstatsparlamentet men ska nu godkännas av Utahs republikanska guvernör Gary Herbert innan den kan träda i kraft. Känner jag Gary rätt så kommer lagen att passera hans skrivbord utan problem och vi kan återigen gratulerar till ett nytt världrekord i abortmotstånd. Landet som kallar sig världens största och främsta demokrati har onekligen en bit kvar innan man lever upp till den egna varudeklarationen. Denna nya lag kan ju vara något att reflektera över på internationella kvinnodagen den 8:e mars.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet

Nymedia på detta:
Röda Lund , Svensk myndighetskontroll

Krassman, In Your Face

1 kommentar:

Paul sa...

Det är faktiskt inte så illa som du beskriver det;

http://le.utah.gov/~2010/bills/hbillenr/hb0012.pdf

Det är självklart inte så att en kvinna som halkar och får missfall kommer att bli dömd. Jämför gärna med vår lag om vållande till annans död 3:e kap 7§ :

"Den som av oaktsamhet orsakar annans död, döms för vållande till annans död till fängelse i högst två år eller, om brottet är ringa, till böter."

Om du och jag går på en hal gata, jag halkar och knuffar till dig så du slår i huvudet och dör så kommer jag självfallet inte att dömas för vållande till annans död.

Läs lite om bakgrunden till fallet: En sjuttonårig flicka anlitar en man för att misshandla henne när hon är i sjunde månaden så att hon ska få missfall. När mannen dömdes så upptäcktes att hon inte kunde dömas. Jag kan inte anse att hon moraliskt sett skulle vara oskyldig.

Intressant kan vara att abort i princip är olagligt i Utah, vilket så klart är helt horribelt.