onsdag, januari 13, 2010

Allt är glömt och allt är förlåtet

Det Moderata kommunalrådet i Vellinge, Lars-Ingvar Ljungman fick i november som mission från Moderaterna i Skåne att se till att moderatstyrda kommuner i Skåne ska ta emot ensamkommande flyktingbarn. Jag vet inte vilket resultat det givit i regionen men däremot så har nu Vellinge fattat beslut om att ta emot ensamkommande flyktingbarn.









Den rasism och de fördomar som det borgerliga ledarskapet i Vellinge tidigare uppvisat är nu som bortblåst. Allt är glömt och allt är förlåtet, eller är det egentligen det? – Kan vi stoppa det, så ska vi stoppa det, sade tidigare Carina Larsson (M), ordförande i nämnden M-nämnden som är ansvarig för frågorna. Nu så beklagar hon sig över att intresset hos familjer att ta emot dessa ensamkommande flyktingbarn är för lågt. - Jag är besviken. Vi fick ju tidigare intrycket att många ville hjälpa till, säger hon till DN.

Tidigare deklarerade kommunalrådet Ljungman på kommunens hemsida att kommunens invånare blivit överkörda när beslutet om placeringen av ett antal ensamkommande flyktingbarn från Malmö kommun hade genomförts. Ljungman, har konsekvent hävdat att han har haft Vellingebornas stöd i sitt notoriska motstånd mot all form av invandring till kommunen.

Nu är det dock helt andra signaler som Ljungman skickar ut. – När det gäller ensamkommande flyktingbarn är situationen akut och vi har en migrationsminister som sagt att om inget händer så brakar hela systemet samman. Då måste vi inse att vi inte längre kan ställa oss bredvid och säga att det här inte angår oss. Vi måste också vara med, säger Lars-Ingvar Ljungman till SvD.se.

Om nu Vellinge kommer att ta sitt fulla ansvar och även teckna ett avtal med Migrationsverket för att ta emot flyktingar och inte bara ensamkommande flyktingbarn får vi väl allt se. Det skulle ju i alla fall underlätta för den ansvariga Carin Larsson om det nu är svårt att hitta familjer som har möjlighet att ta emot barnen. Att kommunen nu tagit beslut om att teckna ett avtal med migrationsverket är bra, missförstå mig inte.

Men det är inte bara mottagningen av ensamkommande flyktingbarn som riskerar att haverera, det gäller hela flyktingmottagandet. Frågan är vad Moderaterna i Vellinge beredda att göra mer? Att fatta ett beslut om mottagande när det bara finns en familj som kan tänka sig ta emot barnen tycker jag inte räddar hela anseendet och hedern på dessa Moderata politiker. För mig har de mycket mer att bevisa, precis som alla andra kommuner har som inte är villiga att teckna ett avtal med migrationsverket om flyktingmottagande.   

Gammelmedia på detta:
DN , SvDAftonbladet

Gammelmedia på detta:
Peter Andersson , Röda Malmö , Gulan Avci , Maria Ferm , Röda Berget , oh, genomtänkt  , Kent Persson ,  Under den lugna korkeken ,

Krassman, In Your Face

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vi kan väl iallafall sluta med att kalla dom barn.
Man får ju lätt intrycket att det är en gråtande femåring med ett snöre kring halsen det handlar om när det i verkligheten oftast handlar om unga män, över 18år med både basröst och väl tilltagen skäggväxt.

Krassman sa...

@Anonym
Nej min anonyma lilla vän, det kan vi inte alls gör ser du. Basröst eller ej, skäggstubb eller ej. Det är bara barn som klassas som barn enligt migrationsverket.

Migrationsverket räknar i sin senaste prognos att det kommer att komma 2400 ensamkommande flyktingbarn till Sverige i år. Av de minderåriga som sökt asyl 2009 kommer de flesta från Somalia, följt av Afghanistan och Irak. För några år sedan var irakierna flest.

Av dem som kommit i år är drygt hälften 16–17 år. Andelen som är 13–15 år ökar dock. Alla under 18 år har rättigheter enligt FN:s barnkonvention. För att understryka detta benämns gruppen barn.

Frågor på det Anonym, eller vill du kanske berätta mer om hur det ligger till i verkligheten kanske?

Anonym sa...

Bara för att man väljer att inte framträda med namn behöver man inte tittas snett på för det, eller vad tycker du? Om man framför sin synpunkt på ett civiliserat sätt så är det väl ok?
Hursomhelst, jag reagerar också på benämningen. Varför kallar man dem barn och inte ungdomar/tonåringar?
Är det samma retoriska trick som man använder när man kallar SD invandrarfientliga och rasistiska och inte benämner dem som kritiska mot den havererade invandringspolitiken? Jag vet att SDs historik stinker men nuvarande partilinje avviker en hel del från den. De har vad jag förstått sparkat ut rent rasistiska personer ur partiledningen och verkar tyvärr vara det enda partiet som vill ta tag i problemen som den nuvarande invandringspolitiken resulterar i. Andra politiska partier har för övrigt också sina lik i garderoben. De andra partierna försöker förvivlat tiga ihjäl frågan. En fortsatt hög invandringstakt är kontraproduktiv i rådande lågkonjungtur med hög arbetslöshet. Bara boendekostnaden för ett ensamkommande flykting"barn" på ca 2000kr/dygn (http://www.kvp.se/nyheter/1.1779400/sakerheten-skarps-efter-hoten) är skrämmande dyrt när allmänna pensioner sänks och folk blir utförsäkrade till höger och vänster.

För övrigt ser jag fram emot att det öppnas en flyktingförsläggning i valfri politikerstadsdel också så de kan uppleva lite av samma gemensamhetskänsla som finns i Rosengård och Rinkeby... ;-).

Jag var lyckligt ovetande själv pga av gammelmedias selektiva rapportering om invandrare som bara en resurs, ända tills jag började läsa på Fria Nyheter och Politiskt Inkorrekt - men man får läsa med lite urskillning men som med allt så lär man sig alltid något.

mvh/Anonym nr 2

Krassman sa...

@Anonym2
Inte helt riktigt min anonyma vän, nr 2. Många bloggar godkänner inte kommentarer av anonyma eller dolda profiler. Själv brukade jag inte använda granskning av kommentarer, men efter spam, rasistiska uttalanden och hot så fick det bli som det är nu.

Att inte vilja visa sin identitet eller ens ett alias vittnar om att man inte vågar stå för sin åsikt utan döljer sig bakom just anonymiteten. Därför tror jag, och tycker, att personer som alltid väljer att vara anonyma har ett trovärdighetsproblem. Vilket gör att jag kommer att titta snett på dom.

Varför man kallar alla under 18 år för barn vet jag inte riktigt. Säkert för att de räknas som barn enligt svensklagstiftning.

Den insikten jag har i migrationsverkets kontakter med kommunerna är att man vet ålder, namn, kön och nationallitet på alla som placeras innan det sker.

Ser du ett problem med terminologin så får du nog undersöka det närmare med media eller helt enkelt be migrationsverket förtydliga sitt begrepp och vidga det.

Kanske spädbarn 0-1/barn 1-10/yngre tonåring 10-13/tonåring 13-14/äldre tonåring 14-18 skulle passa dig anonym nr2.

SD är inte ett ämne för inlägget. Inte heller kostnaderna för olika typer av inackordering av ensamkommande flyktingbarn. Inte heller ersättningen som varje kommun får från migrationsverket. Inte heller andra politiska partiers misslyckanden.

Inte heller vart flyktingförläggningar eller transitboenden placeras eller det finns stadsdelar för politiker. Inte heller handlar det om konjunkturen, pensionerna eller utförsäkringen från sjukförsäkringen, Rosengård eller Rinkeby.

Det handlar inte heller om vart man väljer att skaffa sig information som är fri eller inte fri. För det du gör är är nämligen att blanda ihop saker och ting, mina anonyma vän nr 2.

Postar du en kommentar till anonymt så kommer jag inte publicera den, tack för besöket.