tisdag, januari 26, 2010

Borgerliga jobblinjen tutar upptaget

Så sent som i september 2009 uttalde sig integrations- samt ungdoms- och jämställdhetsminister, Nyamko Sabuni, att det var glädjande att siffrorna för sysselsättningen ökade och försörjningsstödet minskade. Detta var när hon beskrev utvecklingen i de 38 mest invandrartäta områdena i Sverige. Borta var ökad arbetslöshet och ökade utbetalningar av socialbidrag, och inte så kontigt, siffrorna hon använde gällde fram till 2007. Men nu är det nya tider och nya siffror, i alla fall om man tittar på SCB:s senaste kartläggning. Fler än två av tre utrikes födda som varit i Sverige i två år eller mindre saknar jobb. Knappt en tredjedel har någon form av sysselsättning.

Jobblinjen tutar upptaget för de utriksfödda trots att detta var en prioriterad fråga för den borgerliga regeringen, främst uttalad av Sven-Otto Littorin (M) och Nyamko Sabuni (Fp) genom de så kallade instegsjobben som infördes i juni 2007. Instegsjobb är en subventionerad anställning inom privat eller offentlig sektor för nyanlända invandrare, men som många andra förslag som den borgerliga regeringen hetsat fram så blev det ett fiasko. Regeringen avsatte hundra miljoner kronor för första året 2007 och därefter fyrahundra miljoner kronor per år för instegsjobben. 1:a juli 2008 skrotades det gamla systemet med instegsjogbben och en ny reform tog vid, känns hanteringen igen?

Men detta har naturligtvis Nyamko Sabuni en lösning på. Hon tror att Arbetsförmedlingen i högre utsträckning skulle behöva hjälpa lågutbildade genom riktade insatser. Jag kanske har missat något här men jag trodde faktiskt att instegsjobben som regeringen sjösatte med buller och bång var just detta. Så sent som den 23 september 2009 uttalade Nyamko Sabuni dessa ord till TT: -Integrationspolitiken har alldeles för länge byggt på tomt prat. Kampen mot utanförskapet måste bygga på kunskap om hur situationen faktiskt ser ut och hur den förändras, sade hon. Om hon själv skaffat sig kunskap om hur situationen faktiskt ser ut och förändrats framgår dock inte av intervjun.

Gammelmedia på detta:
DN , SvD , Aftonbladet

Nymedia på detta:
Markus Ketolainen , Röda Berget , Voter.se bloggar , Triba Panel

Krassman, In Your Face

2 kommentarer:

Krassman sa...

@PeO
Orkar du möjligtvis skriva din kommentar igen? Den gick om intet i hanteringen.

PeO sa...

Vad skrev jag om - lider av Altzheimers Light numera ;-).