söndag, januari 24, 2010

Får vi se Persson kopian ikväll?

SvD/Sifo presenterar idag sin senaste väljarbarometer. I mätningen är försprånget för den rödgröna oppositionen 10,3 procentenheter. Största raset i denna mätning står lite oväntat Miljöpartiet för som backar med 0,7 procentenheter men annars är förändringarna mycket små. Sverigedemokraterna ligger på fem procent i mätningen och för Piratpartiet så ser utvecklingen mycket osäker ut. Gruppen "övriga" som Piratpartiet räknas i noteras på 1,8 procent. Ingen av förändringarna är tillräckligt stora för att vara utanför den statistiska felmarginalen.  Det är idag 237 dagar kvar till valet och "Mr.valanalys", statsvetaren Sören Holmberg, är försiktig när han uttalar sig över framtiden. Den som har lett i Sifos januarimätning under ett valår har vunnit 10 gånger av 13. Men nu har vi en mycket större väljarrörlighet både mellan valen och i valspurten. Det är någonting man inte ska glömma när man tittar på sådana här siffror, konstaterar Sören Holmberg. Antalet osäkra i den förra barometern från Sifo var 14,1 procent och jag misstänker att det är något liknande även i denna.

Ju närmare valdagen vi kommer ju mer kommer de borgerliga partierna att fokusera på framtiden och inte vilja tala om det rådande läget, något som redan märks tydlig i debatten. Ett svårt uppdrag som Fredrik Reinfeldt måste bemästra om han inte skall ses som systemens försvarare, en roll som han idag spelar alldeles utmärkt. Han blir mer och mer lik den Göran Persson vi såg under valrörelsen 2006. Regeringstrött och oförmögen att kunna visa sig som en progressiv kraft i politiken. Ett spännande valår har just påbörjats och utgångsläget för oppositionen känns bra. Försprånget kommer att minska, det kommer att bli jämt men det kommer att gå vägen. Skall bli spännande och se om vi får se Göran Persson-kopian på Agenda ikväll. 

Gammelmedia på detta:
SvD , DN , Aftonbladet , ExpressenExpressen2Nymedia på detta:
Kent Persson , Röda Berget , Peter Högberg , Johan WesterholmRoger Jönsson , Fredrik Olovsson , Alltid rött alltid rätt , Från min horisont , Claes Krantz ,

Krassman, In Your Face

Inga kommentarer: