måndag, januari 18, 2010

Blått är flått, och ligger i kyldisken

I en artikel i DN från 2006 uppger man att upp emot 150 ton belgisk blå-kött slaktas varje år i Sverige. inte helt oväntat så är konsumenterna lyckligt ovetande från vilken typ av nötkreatur köttet kommer från. 1996 började det hela i alla fall med buller och bång. Då passade nämligen bonden Gunnar på att inseminera några kossor med sperma från belgisk blå. Tilltaget ledde till åtal för bland annat djurplågeri och han dömdes till dagsböter. 2006 meddelade Swedish Meats informationsdirektör att den generella policyn är att vi inte befattar sig med rasen eller korsningar av dem, den generella alltså.


Hösten 2007 rapporterar SvD att svenska slakterier inte tar emot den hårt kritiserade rasen. Men att man i verkligheten bryter mot sina egna regler. Köttet hamna i diskarna hos stora svenska butikskedjor. Flera slakterichefer förklarar det positiva bemötandet med att deras inköpare bara ville stå på god fot med en potentiell kund. Tidningen ATL som var inblandade i artikeln i DN 2006 gjorde då en kartläggning av slakten med hjälp av Jordbruksverket. Den visade då att flera stora slakterier under de senaste åtta åren slaktat djur med inslag av belgisk blå.

Idag rapporterar TV4 uppgifter från boken "monsterbiff till middag" som gör gällande att över 80 svenska uppfödare arbetar med belgisk blå. Sannolikt har de flesta svenskar som äter nötkött därmed ovetandes ätit kött som kommer från den kritiserade rasen. Min fråga blir ju då om det är någon som är förvånad över detta? Att branschens fördömanden och moral skulle sätta stopp för den avel som påbörjades redan 1996, men snälla ni. Mony talks och alla äter gärna korv, men vill inte veta hur den tillverkas. Blått är flått och den ligger i kyldisken, tänk på det nu när det planeras fredagsmys i framtiden. 

Gammelmedia på detta:
DN , SvD , TV4 , Aftonbladet


Krassman, In Your Face

Inga kommentarer: