söndag, januari 17, 2010

Öppet brev: Vad kan Norrtälje göra för Haiti?

Öppet brev till kommunstyrelsens ordförande Kjell Jansson (M) i Norrtälje kommun:

Jordbävningen i Haiti beskrivs av FN som den värsta humanitära katastrofen hittills. I landet råder akut brist på mat, vatten, personal, medicin och andra förnödenheter. Myndigheterna på Haiti uppger att närmare 200 000 människor kan omkommit och flera miljoner är hemlösa. Vi har alla ett ansvar att försöka gör något för dessa drabbade människor, oavsett om det är hjälpa till på plats, skänka pengar eller uppmana andra till att göra det. Min fråga till dig Kjell Jansson (M) är vad Norrtälje kommun kan göra för Haiti och för att minska lidandet och effekterna av denna fruktansvärda katastrof som nu drabbat ett av världens fattigaste länder?

Med vänlig hälsning
----------------------
Kristian Krassman (S) 

Gammelmedia om katastrofen på Haiti:
SvD , DN , Aftonbladet , Expressen

8 kommentarer:

inspirerar sa...

Det tar alltid tid när vi har en annantyp av lidande och kattastrof här i vårat eget land. Du har själv en barometer som visar på 8% arbetslöshet, Pengar skickas och hjälp är på väg till landet långt borta

Spiff sa...

Är inte Sverige redan det land i världen som ger allra mest bistånd? Norrtälje är väl fortfarande en del av Sverige!?
Betalar inte vi redan mest skatt i världen som b.la. går till räddningsverket, SIDA m.f.l Krassman?
Är det inte lite naivt att tro att Norrtälje skall göra något som inte en samordnad, nationell organisation redan gör?

Varför i hela friden skall då just Norrtälje göra ännu mer, om det nu inte vore så att just Norrtälje hade något som Haiti just nu behöver, men det betvivlar jag tyvärr...

Krassman sa...

@Spiff
Ja, Norrtälje är en del av Sverige, så det har du helt rätt i. Bra av dig att ha sådan koll.

Delar av den statlig skatten som vi betalar vi inkomsten eller punktskatter går till biståndet, det är bra Spiff, du är ju riktigt duktig.

Alla pengar behövs, jag kan inte se någonstans att jag lämnar förslag på att Norrtälje skall ha en egen hjälpinstas till Haiti.

Jag tycker att alla skall göra mer just nu Spiff, och det finns en orsak till det. Bistånd och humanitär hjälp vid kasastrofer är nämligen två olika saker. Jag tror inte att SIDA hade detta budgeterat i sitt biståndsarbete, eller tror du det?

Spiff sa...

"Behovet av katastrofhjälp i Haiti är enormt. Men allt stöd är inte av godo. Insatserna måste samordnas och vara adekva ta för att göra nytta." Skriver DN och citerar FN källor.
Och då tycker du att Norrtälje skall skynda till undsättning... Jisses!

NN sa...

Tjaa, det är väl sossarnas paradgren, katastrofhjälp! Minns du tsunamin? Fast det är klart då var det ju våra egna medborgare som drabbades...

Krassman sa...

@Spiff
Det kallas för vilseledande marknadsföring att medvetet spela dummare än vad man är Spiff, och det är precis det du gör.

Om du inte orkade läsa mitt första svar så får du en ny chans nu.

"Alla pengar behövs, jag kan inte se någonstans att jag lämnar förslag på att Norrtälje skall ha en egen hjälpinsats till Haiti.

Jag tycker att alla skall göra mer just nu Spiff, och det finns en orsak till det. Bistånd och humanitär hjälp vid katastrofer är nämligen två olika saker. Jag tror inte att SIDA hade detta budgeterat i sitt biståndsarbete, eller tror du det?"

@NN
Året efter tsunamin 2004 skänkte svenskarna 5,3 miljarder kronor till hjälporganisationer.

Att katastrofhjälpen som vi själva skulle skicka till Thailand inte fungerade som det skulle kanske du tycker är en anledning till att vi nu inte skall skänka pengar. Det gör dock inte jag.

Spiff sa...

Du är dig lik Krassman. I första stycket skall du alltid försöka häckla alla som inte slickar uppåt, well well, det är ju du...

Vad jag menar är att lilla Norrtälje inte behöver göra ett sk-t, eftersom staten Sverige redan skänker mest pengar i hela världen om man räknar per capita.

Om sedan frivilligorganisationer lyckas samla in privata medel är ju upp till var och en, eller hur.

Men att "kräva" i motioner eller annat att Norrtälje måste göra mer, är bara effektsökeri och väldigt infamt!

Krassman sa...

@Spiff
Du får faktiskt ursäkta min ton Spiff men du spelar ju bara dum. Om du fortfarande inte förstår skillnaden mellan bistånd och humanitär hjälp så kommer du inte förstå varför jag tycker att vi skall ge mer pengar heller.

Det vore dessutom klädsamt om du svarade på de frågor som jag ställde till dig Spiff.

Om det är upp till var och en som du skriver Spiff, varför skall inte jag försöka få fler att göra mer, vad tycker du är så fel med det?

Antalet bidrag till insamlingarna kommer att öka enligt biståndsorganisationerna allt eftersom företag och organisationer börjar medverka.

Det skall även ordnas en stor givarkonferens till förmån för Haiti. Enligt ditt resonemang så tycker väl inte du att Sverige skall medverka där heller. Du skriver ju att vi redan skänker mest per capita som ett argument till varför inte min kommun skall ge ett bidrag.