lördag, januari 16, 2010

Efter ett besök på Centerns hemsida

Inte helt oväntat så orsakar det låga förtroendet hos opinionen slitningar inom den borgerliga alliansen. Mest kritiska är naturligtvis Centern som haft de tuffaste frågorna på sitt bord den senaste tiden. SAAB, Vattenfall, vargjakten och klimatet kan alla ses som politiska frågor som satt fokus på partiets prestationer. Jag kan även konstatera att deras eget utvalda frågor inte fått gehör hos opinionen. Enligt deras hemsida lägger partiet fokus på jobb och företagande, miljö, öppenhet och välfärd. Något som ger bilden av att det kommer bli trångt i porten när alla borgerliga partierna nu skall ut på banan.

Centerpartiet säger att deras jobbpolitik är deras hjärtepolitik. Själv tycker jag att deras ingång till jobben varit ett frenetiskt LAS-hetsande, utspel om sänkta villkor för unga på arbetsmarknaden och drömmar om att förbättra villkoren för småföretagarna. Frågor som tydligen lyser med frånvaro när det gäller att vinna gehör hos opinionen. Ser vi till den senaste mätningen när det gäller trovärdigheten i jobbfrågan kan vi konstatera att det är 2 procent som uppfattat att detta är Centerpartiets hjärtefråga. 

Centerns miljöpolitik har alltid uppfattats som deras starkaste fråga, i alla fall när de sitter i opposition. Nu när Centerpartiet äntligen har sin egen miljöminister så är det uppenbart att frågan var lättare att hantera i opposition, där man inte behövde armbåga sig meden statsminister på toppmötena. Politiken på området är fullt med visioner och vackra formuleringar. Det vi sett konkret är en miljöbilspremie som varit alldeles för liten och ett internationellt fiasko i Köpenhamn.

Centerns politik för öppenhet präglas av öppenhet mellan jämställda människor och samarbetande länder. Öppenhet mellan stat och individ. Det är även präglat av att Centerpartiet vill begränsa övervakningssamhället. Vad man gjort på detta område under den mandatperioden är oklart. FRA och Ipred-lagen är genomförda med stöd av Centern och debatten som Maud Olofsson gjorde mot Jimmie Åkesson från SD mins jag fortfarande, och många med mig säkert.

I Centerpartiet politik för välfärden tummar man inte på samhällets ansvar för den samma. Men de vägrar tro att en doktor eller en dagisfröken blir sämre av att jobba i en egen låda än i landsting eller kommun. Så här beskriver Centerpartiet det på sin hemsida för att visa att de går i takt med verkligheten. "När du läser det här händer det saker med välfärden i Sverige. Fler arbetar i den och fler får del av den – på fler sätt. Det är en utveckling som har ett enda stort offer: principen om att bara staten kan styra och administrera omtanke." För mig känns det som att formuleringarna och allt det fokus som läggs på driftsformen inte är någon valvinnare i dagsläget. 

Ett besök på Centerpartiets hemsida väcker många funderingar och tankar hos mig. Den största frågan blir väl helt enkelt om Centerpartiet har förstått vilken konkurrens som dom har nu när deras röster höjs för att få ett större utrymme i rampljuset av Fredrik Reinfeldt. Det är trångt på högerkanten och det är många viljor inom denna borgerliga allians som skall tillgodoses. Det kommer bli trångt i porten när de nu skall ut i en valrörelse och är det denna politik som skall ge Centerpartiet slagläge i valrörelsen så har de faktisk större problem än vad jag trodde.

Gammelmedia på detta:
ExpressenExpressen2 , Aftonbladet , DNAndra bloggare om alliansens trassel:
Johan WesterholmKent Persson , PJ Anders Linder

Krassman, In Your Face

Inga kommentarer: