torsdag, januari 21, 2010

Prisa gud, här kommer jobbpengen!

Vart fjärde ung saknar ett arbetet och arbetslösheten förväntas stiga till 10 procent i år. Centerpartiet som har jobben som sin hjärtefråga, enligt dom själva, tar nya tag inför valrörelsen och för att förbättra ett uruselt opinionsläge. Idag presenterar dom sitt förslag för att lösa ungdomsarbetslösheten....nej, vänta. De presenterar sitt förslag hur de skall komma tillrätta med utanförskapet...nej. De presenterar ett pengsystem så att man skall kunna välja sin arbetsförmedlare när man drabbats av arbetslöshet.

Centerpartiet väljer att fokusera på driftsformen istället för innehållet, precis som de väljer att göra när de beskriver sina politik för välfärden. Centerpartiet ställer sig frågan "Varför har politiker i årtionden lagt mindre kraft på att förverkliga det varma samhället än att diskutera vem som ska administrera det?". I Centerpartiets värld kan det tyckas som att det viktiga är just är vem som administrerar som är viktig för välfärden. - Jag har mött väldigt många frustrerade arbetssökande. Framför allt för att de inte har ett jobb, men också för att de bara har en aktör att vända sig till, säger riksdagsledamoten Annie Johansson (C) till TT.

Aha, det är alltså arbetsförmedlingen som är boven i arbetslöshetsdramat. Floden kritik som vi tagit del kring de 950 jobbcoachföretagen som arbetsförmedlingen använt sig av kan väl inte ha med saken att göra. Är det privat så är det alltså bättre. Centerpartiet vill i sitt förslag öppna upp ännu mer för privata företag att göra vinster på skattepengarna. På sikt vill nämligen Centerpartiet att arbetsförmedlingen skall sluta med....vadå tror ni? Jo, sluta förmedla jobb.

Som alltid så finns det en baksida med alla pengsystem. De är trubbiga, kräver mycket administration och ser inte till den enskilde individen. Men kan då detta vara lösningen på jobbkrisen? Under 2007­–2008 fanns både privat och offentlig arbetsförmedling i tre län. Slumpvis utvalda ungdomar, funktions­hindrade och utrikes födda fick möjlighet att gå till en privat förmedling, vilket bara var fjärde gjorde. Arbetssökande som fick hjälp av en privat förmedling klarade sig i genomsnitt lika bra som de som gick till Arbetsförmedlingen.

Utrikes födda hos privat arbetsförmedling hittade dock jobb snabbare. Ungdomar verkar dock ha förlorat något på att byta förmedling, något som Centerpartiet verkligen borde fundera över. Allt detta visar en utvärdering gjord av IFAU. Jag förstår varför Centerpartiet nu väljer att tala om den här typen av frågor. Att tala om att det finns 100 000 fler arbetslösa nu än 2006 och att det är 70 000 fler som befinner sig i utanförskapet är ju inget man vill fokusera på när man har jobben som sin hjärtefråga. 

Gammelmedia på detta:
SvD , DNAftonbladet

Krassman, In Your Face

1 kommentar:

Andreas sa...

Sedan när förmedlar Arbetsförmedlingen jobb? De säger själva att det inte ingår i deras arbetsuppgifter. Det är snarare så att huvudsyftet är att vara kontrollorgan för a-kassorna.