fredag, januari 22, 2010

Fuskartikel i DN

Idag skriver Fredrik Reinfeldt och Per Schlingmann om Moderaternas välfärdsbudskap. Rubriken kan ge en känsla av att Moderaterna kommer att lyssna på sina partikamrater i Sveriges kommuner och Landsting när det gäller att mildra effekterna av krisen i välfärden, men den känslan försvinner ganska snabbt. Moderaterna vill framhäva sig som det lyssnande partiet och visar stolt att man träffat 5 400 medarbetare inom välfärden, vilket alltså motsvarar 0,5 procent av alla anställda inom kommuner och landsting i Sverige.

2010 så berättar Moderaterna att deras vision är att Sverige skall ha en välfärd som ser de anställda inom välfärden som "en av de viktigaste byggstenarna". För mig känns det som ett valfläsk med utgånget datum och ett sent uppvaknande från de borgerliga strategerna. Enligt Reinfeldts artikel så är det återigen "välfärdens tur", precis som det var på den moderata partistämman i oktober 2007. Vi kanske skulle ta och titta på vad Reinfeldt har levererat till välfärden sedan dess för att se vad som komma skall.

Regeringen ger kommunerna ett engångsbelopp på sju miljarder kronor 2010. Sveriges kommuner och Landsting (SKL) fick förra året nio miljarder kronor extra, något som SKL konstaterat är 8 miljarder lite. SKL varnade för att 15 000 kan förlora jobbet om inte kommunsektorn inte fick mer pengar för 2009, men inget kom. Uppsägningarna inom vård, skola och omsorg pågår runt om i Sverige. Samtidigt som Reinfeldt lovar mer av samma. Det som nu skall höja lönerna inom välfärden är samma mirakelkur som skulle utrota utanförskapet, fixa arbetslösheten och göra sjuka människor friska, nämligen den sänt skatten. Hade Reinfeldt menat allvar med dessa funderingar så skulle han nog lyssnat på sina kamrater i SKL och beviljat deras önskemål för 2009, istället för att sänka skatterna på lånade pengar för 10 miljarder.

Att det sedan är skatterna som betalar Sveriges välfärd, oavsett driftsform, verkar vara ett litet faktum som de två skribenterna missat. Att lönerna inom välfärdsyrkena behöver höjas är ingen nyhet, möjligtvis så kanske det är det för Moderaterna. Att tala om mer resurser till välfärden, peka på arbetsmarknadens parter och samtidigt driva en skattesänkarpolitik inom stat,  kommun och landsting kan inte ses som något annat än ett hån mot de anställd inom välfärden och väjarna. Är det den här typen av fuskartiklar vi kommer se från Moderaterna när det gäller deras syn på välfärden så blir det en trist valrörelse, den kommer vara över innan den ens börjat.

Gammelmedia på detta: 
DN , Aftonbladet

Nymedia på detta:
Peter AnderssonMina moderata karameller , L-O Pettersson , Röda Berget , Roger Jönsson , Alliansfritt , Peter Soilander , Monica Green , Johan Westerholm , Edvin Ala(M) , S-buzz

Krassman, In Your Face

7 kommentarer:

Kent K. sa...

Citat från Dick Erixons blogg:

Hushållen har ökat sparandet med 400 procent
torsdag 26 mars 2009 · 19:00

En förklaring till den snabbt fallande konjunkturen är att finanskrisen fått svenskarna att hålla igen med konsumtionen för att istället spara, rapporterar E24

Och de tror att jobbskatteavdraget skall leda till mera jobb? Dessutom vill de tydligen fortsätta på inslagen linje!
Ännu ett försök att köpa röster är väl det som ligger närmast tillhands!

Anonym sa...

Du skriver:
"SKL varnade för att 15 000 kan förlora jobbet om inte kommunsektorn inte fick mer pengar för 2009, men inget kom. Uppsägningarna inom vård, skola och omsorg pågår runt om i Sverige."

För det första, vart? För det andra, du säger att drygt 5 000 av personalen i offentlig sektor utgör någon knapp promille.

Tror du isf 15 000 är särskilt mycket? Halva Sveriges ekonomi finns ju i offentlig sektor (på grund av att hälften av allt går i skatt). Man kan ju i princip vända på vartenda argument du har i inlägget och vända tillbaks mot dig, och då anstränger jag mig inte ens eftersom det ju trots allt är fredag och jag är trött.

Och så den där simpla retoriken om "att låna till skattesänkningar". Det är en logisk omöjlighet, men låter nog så bra för den som nu vill. Med statens regler för hur budgeten måste utformar, särskilt budgetlagen, är det inte möjligt att låna till skattesänkningar (förutom att det då är en logisk omöjlighet, förutom om man är socialist och letar efter tilltalande retorik så klart).

Och så det där med att lönerna för välfärdsarbetarna. Varför måste man så snart det handlar om en bättre vård, högre löner inom vården eller vad som - varför ska det alltid mynna ut i högre skatter och mer pengar?

Det är ju inte precis som om att pengarna nu används på rätt sätt i alla lägen... (understatement).

Eftersom jag nu känner ett helt gäng personer som jobbar i vården så är det ganska lätt att konstatera felet: Bristfällig och i vissa fall rentav inkompetent ledning. Då hjälper liksom inte mer pengar.

Men sossar och andra är vana vid att dalta. Det är som om man gömmer problemen under mattan så finns det inte längre. Om man omvandlar arbetslösa till sjukpensionärer så minskar arbetslösheten. Om men skattar bort 80 000 jobb genom slopat jobbskatteavdrag kan man anställa kanske(!) lika många inom offentlig sektor någonstans ("kanske" pga av att Mona Sahlins räknekunskaper inte sträcker sig så långt). Om man låtsas komma överens om försvaret med V och MP så kan sedan låtsas som om man har en gemensam försvarspolitik, och några år senare kan rentav Sverige låtsas som om vi har ett försvar.

Med lite tur fortsätter Mona Sahlin och hennes vänsterpolare i MP och V leverera sådana där icke-överenskommelser - för då blir det så lätt i höstens val. Härliga rubriker i tidningen, ser det redan nu framför mig :)

Så om du ursäktar, jag håller inte med om i princip någonting du skriver i detta blogginlägg.

Och så ska jag ge dig ett skäl att inte behöva godkänna inlägget:

Allt är de dumma sossarnas fel.

Krassman sa...

@Kent K
Amen till det...amen

@Anonym
Vi kan ta ett exempel som skolan Anonym. Den 13 februari 2009 skickade Lärarnas Riksförbund ut en webbenkät till förbundets
kommunföreningar i 290 kommuner och särskilda föreningar i 7 kommunalförbund. 34,7% av de svarande kommunföreningarna uppger att lärare har varslats om
uppsägning i kommunen. Sammantaget har 1 039 lärare varslats om uppsägning i kommunerna. I 39% av de kommuner, där lärare varslats om uppsägning, har varslen hunnit
verkställas i uppsägningar. Sammantaget har 319 lärare sagts upp i kommunerna.

Kungsbacka, Lerum, Norrtälje, Hagfors, Kungälv, Gotland för att nämna några. Under ”skitåret” 2009 kalkylerade 45 procent av Sveriges kommunerna att gå med underskott. Något annat än uppsägningar, att man inte tillsätter vakanser och omorganisationer för att kunna skära i verksamheten är väl inte att vänta i dessa kommuner.

SEdan har du rätt, jag räknade fel. 5 400 motsvarar en halv procent av alla asntällda inom kommuner och landsting. Sedan får du nog utveckla ditt "i princip" argumen tatt allt kan vändas mot vad jag skriver, även om du är lite trött och det är fredag. Det bli liksom lite mer seriöst då.

Statens undederskott för 2009 landar enligt prognos på 179 miljarder kronor. Att då fatta beslut om skattesäkningar och be Bo Lndgren på Riksgälden att låna upp 10 miljarder extra för detta är att sänka skatterna på lånade pengar. Sedan att det inte går att koppla budgettekniskt har väl för höge farao inget med saken att göra, skärpning anonym. Går man med underskott, då kan det vara dumt att minska inkomsterna, eller vad tycker du anonym?

Hur tänkt du annars finansiera höjd kvalitet och lönerna för de som jobbar i välfärden. Jag ser att skatten finasierar verksamheten. Att den sedan kan omorgniseras för att pengarna skall användas bättre är en anna sak, men skriver Reinfeldt och Schlingmann om det. Nej, de gör det inte. Det är du som gör det.

Det skadar inte hellar att referar till den rödgröna oppositionen och de lagda förslag som finns när det gäller hur välfärden skall organiseras. Du borde prova att läsa på om någons poltik innan du sätter dig och resenerar den samma. Eftersom du skrev "allt är de dumma sossarnas fel" och inte "allt är sossarnas fel" så släpper jag igenom din kommentar.

Spiff sa...

Krassman är en amatör och modern Don Quijote, som slåss mot världens alla "orättvisor", utan att tänka efter eller vara särskilt underbyggd i sina argument.
Då kan man halka lite på sanningen ibland...

Anonym är bang on, det var ruggigt bra!

Krassman sa...

@Spiff
Oväntat för att komma från dig Spiff, vad har hänt. Du brukar var djuplodande och analyserande kring varje antydan och ord som jag publicerar på bloggen när det gäller politiken och det som sker i debatten.

Jag tycker oxå anonyms kommentar var bra, det är nämligen tack vare sådan vi får ett maktskifte i september i år.

Kent K. sa...

Jag har en liten diskussion på Per Altenbers blogg i det här ämnet. Lägger in länken då det skulle bli ett väldigt långt inlägg annars! Man får en väldigt klar bild varför de driver den politik de gör, de ser helt enkelt inte verkligheten! De leder ett land efter politisk ideologi och en ekonomisk teori!
Ingen anpassning efter rådande konjunktur, där inte!

http://altenberg.se/?p=3358

Krassman sa...

@Kent K
Tack för länken , skalla kolla den.