fredag, januari 29, 2010

Varje sänkt krona i skatt är en krona mindre till välfärden

Fredrik Reinfeldt lovade dyrt och heligt att han lämnat den tidigare Bo Lundgren politiken där skattesänkningarna var i fokus. Reinfeldt uttryckte det under valrörelsen 2006 med att säga att varje krona i sänkt skatt hade en baksida. Den baksidan var att varje sänkt krona i skatt var en krona mindre till välfärd och omsorg. Kring årsskiftet tickade de senaste borgerliga skattesänkningarna ut. 10 miljarder kronor i sänkta skatter, pengar som staten fått låna till.

Som ett led i att mildra kritiken kring det "okända" jobbskatteavdraget som från Riksrevionen påpekat så skrider nu Fredrik Reinfeldt till verket, på bästa Bo Lundgren manér. Arbetslösa, unga och utlandsfödda var helt enkelt ovetande om sänkningarna.-Regeringen bör säkerställa att allmänheten får en bättre kännedom om jobbskatteavdraget. Det är en förutsättning för att nå de förväntade effekterna, sade riksrevisor Claes Norgren i mitten av december. Nu meddelar Reinfeldt skattesänkningarnas förträfflighet via Aftonbladet till folket.

Reinfeldt skriver i sin fuskartikel att "De skattelättnader vi genomfört under mandatperioden har blivit verklighet inom ramen för starka och stabila statsfinanser". Statsfinanser som enligt riksgälden pekar på ett underskott för 2009 179 miljarder. Skattesänkningar som gett ett ökad sparande i hushållen och inte ännu kunnat uppvisa den effekt på sysselsättningen som den borgerliga alliansen utlovade. Reinfeldt kan skriva att han artiklar om skattesänkningarna har blivit en tradition för honom. Men hans uttalanden från valrörelsen med sänkningarnas baksida har han glömt för länge sedan. Vi säger nej till skattesänkningar på lånade pengar och vi säger nej till skattesänkningar för de som redan mest. Det ger ett rättvisare Sverige Reinfeldt, något som dina floskler aldrig kommer att göra.

Gammelmedi på detta:
Aftonbladet ,


Nymedia på detta:
Ett hjärta rött , Veronica Palm , Kommunisternas blogg

Krassman, In Your Face

10 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant. Idag är 63 öre av varje inarbetat lönekrona skatt. Var tycker du gränsen går. 100 öre?

Krassman sa...

@Red
Aha, vad är en lönekrona?
Är det pengarna man har kvar efter kommunalskatten, kyrkoskatten, landstingsskatten? Om du börjar med att berättat det, så skall jag berätta för dig vad jag tycker är en bra skattepolitik.

Eller förresten, det kan jag göra på en gång. Skatt efter bärkraft, bidrag efter behov. Vad tycker du om det Red?

Anonym sa...

Lönekrona = deklarerad inkomst, dvs före kommunal-, landsting-, stat- o kyrkoskatt.

Du får gäna definiera vad du menar med "bärkraft" och "behov".

Anonym sa...

Vilken välfärd pratar vi om? Den som systematiskt monterats ner av nuvarande regering och föregående socialdemokratiska regeringar?
Med dagens system har jag iallafall en chans att skapa min egen välfärd, inte få den bortspelad av en klåfingring regering eller riksdag (socialdemokratisk och borgerlig) eller bortspenderad på enormt överbetalda tjänstemän i den offetliga sektorn.

Gillar ditt kommentarsvillkor förresten:
Har ni bara argument som "allt är sossarns fel" behöver ni inte kommenter på den här bloggen.
Men att ha som enda argument att "skylla allt på Reinfeldt" är alltså OK? Du vill alltså inte lyssna på andra argument än de som du själv håller med om, menar du?

Kent K. sa...

Jobbskatteavdragets baksida:

"Vi vill inte ha lönesänkningar"
Anders Borg i Rapport, 19 maj

"Förbättrar lönebildningen: förstärker outsider och sänker reservationslönen"
Anders Borgs statssekreterare Per Jansson förklarar fördelarna med att sänka inkomst-skatten, vid ett möte på UD, 26 augusti."

Länk till expressens artikel:
http://www.expressen.se/Nyheter/1.1701097/hemliga-planen-sank-lonerna

Citat ur artikeln:
"Trots att regeringen säger sig inte vilja sänka lönerna, så använder de alltså lönesänkningar som ett argument för sin politik på sina egna möten.
Nationalekonomen Stefan de Vylder förklarar begreppet "reservationslönen":
- Det är den lägsta lön som någon är villig att jobba för.
Om man sänker reservationslönen, innebär det att man pressar ned lönerna?
- Ja, det kan man säga. Många skulle säga att man då bäddar för det här med "working poor", som är ett begrepp i USA. De som jobbar mycket men ändå har dåliga löner."

Något att tänka på för dem som är lyckliga över jobbskatteavdraget, det kanske inte är så bra för oss i förlängningen! Ja, döm själva!

Krassman sa...

@Red
Bärkraft = Inkomst
Behov = Att stödet utformas efter individens behov.

@Anonym
Bra att du gillar mina kommentarsregler. Men vad jag själv skriver kan knappast ha bäring på vad som gäller för andra att publicera på mitt forum där jag är ansvarig.

Sedan får du gärna utveckla det där med att jag skyller allt på Reinfeldt. Detta handlar nämligen om politiken som borgerligheten för. Vad du sedan vet vad gäller vilka argument jag lyssnar på så vet du ju ingenting om det. Du har i alla fall inte givit mig några anonym, eller skall jag kalla dig Anders Goldsmith kanske?

@Kent.K
Tack för kommentaren Kent. Den artiklen kommer jag verkligen att få användning av.

Aleks Sakala sa...

Hoppas såna som du inte får styra över våra skattepengar.

Aldrig mer sossarna i det här landet!
Ni har förstört det så det räcker.

Kent K. sa...

Det var så lite så! Bara glad att var till hjälp!

Kent K. sa...

Tänkte bara knyta ann till mitt förra inlägg med min högst personliga teori om Alliansens egentliga agenda! En agenda som är tänkt att "Amerikanisera" Sverige med allt vad det innebär vad det gäller sämre trygghetsförsäkringar, låglönejobb och utslagning som följd därav!
Som sagt detta är min högst personliga teori:

Att kalla sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen för bidrag är helt medveten strategi av Alliansen! Om man bankar in det i gemene mans medvetande blir det till en sanning, även hos många "vanliga" arbetare. Den "vanliga" arbetaren ger man en liten allmosa i form av jobbskatteavdrag, så tycker han att livet leker och att Alliansens politik nog inte är så tokig. Jobbskatteavdraget fungerar ju också som en kil mellan de som har jobb och de som av olika anledningar inte har det! Sedan kör man på med att fusket inom sjukförsäkringen är ofantligt stort, fast det var det ju tydligen inte! Men nu har man ju lyckats med att få gemene man att tro att så är fallet! Så har man slagit in en kil mellan de som jobbar och de som är sjuka! Så nu är det fritt fram att försämra dessa försäkringar utan allt för stora protester bland befolkningen, för nu tycker ju många att "bidrag" skall vi inte ha. Nu har ju verkligheten lite grand kommit ifatt Alliansen och de som har lyssnat på deras mantra om "bidragsfuskare" pga. den ekonomiska krisen och när utförsäkringen av de sjuka skall sättas i verket. Många av de som var lyckliga över jobbskatteavdraget har nu blivit arbetslösa och ser att det nu är dags att betala för den tidigare skattesänkningen med försämrad A-kassa! Många känner också någon som drabbas av utförsäkringen från försäkringskassan eller någon som blivit arbetslös. Att siffrorna för Alliansen minskar ( i alla mätningar utom en, konstigt) kan väl inte bero på så mycket mera än verkligheten nu har kommit ifatt dem och de små kapitalister och egoister de tidigare skapat bland fotfolket nu i högre utsträckning ser vad som döljer sig bakom Reinfeldts hundögon! De vill att vi gladeligen skall ta låglönejobb när vi svultit tillräckligt länge, hungriga vargar jagar bäst! De har ju säkert lovat sina hemliga partibidragsgivare att skapa en låglönemarknad! Kalla mig gärna konspiratorisk men jag tror att detta är deras verkliga agenda! Rätta mig om jag har fel!

bengt sa...

"Behov = Att stödet utformas efter individens behov."

Snygg cirkeldefinition.